Slovenija

Štiri prometne nesreče s telesnimi poškodbami na Gorenjskem

U.K.
18. 3. 2014, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel obvestilo o štirih prometnih nesrečah, vse s telesnimi poškodbami.

Dolenjski list

V treh so  se  telesno  poškodovali  kolesarji,  v  še eni pa voznica in potnica v avtomobilu.  Policisti  so  zasegli  še  en osebni avtomobil vozniku, ki je vozilo vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

 

Zaradi  kršitev  predpisov  o  javnem  redu  in miru so policisti štirikrat posredovali  na  javnem  kraju  in  dvakrat v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete  pa  so  obravnavali sume kaznivih dejanj tatvina, grožnja in ponarejanje listin.

 

Gorenjski   policisti  so  včeraj  obravnavali  štiri  prometne  nesreče  s

telesnimi  poškodbami.  V treh so bili udeleženi kolesarji, v še eni pa sta trčila tovorno vozilo in osebni avtomobil.

 

Okoli 11. ure zjutraj je 44-letni voznik tovornega vozila iz okolice Medvod v   Žirovnici  zaradi  neprilagojene  hitrosti  vožnje  trčil  v  avtomobil udeleženke,  ki  je  peljala  pred  njim  in  povzročil prometno nesrečo. V nesreči  sta  se  voznica  in potnica v udeleženem avtomobilu lahko telesno poškodovali.

 

V  ostalih  treh nesrečah so se telesno poškodovali kolesarji. V Zapužah je nekaj  minut  po  11.  uri  78-letna kolesarja v križišču izsilila prednost voznici  avtomobila  in  zaradi  trčenja  padla po cesti; v Svetem Duhu pri Škofji   Loki   je  nesrečo  okoli  21.  ure  povzročila  37-letna  voznica avtomobila,  ki  je  zaradi  nepravilnega  prehitevanja  trčila  v starejšo kolesarko  in jo telesno poškodovala; v Lipici v Škofji Loki pa je 27-letni kolesar padel zaradi neupoštevanja pravil o varne vožnje in vpliva alkohola (0,57 mg/l).

 

Posledice  v nesrečah kolesarjev bi bile lahko tudi hujše, saj so kolesarji manj  varni  kot  drugi  udeleženci  v  cestnem  prometu.  Predvsem so manj zavarovani  in  zato  bolj  izpostavljeni  posledicam v nesrečah, so slabše vidni,  njihova  vidnost  pa  je  obratno  sorazmerna  s  hitrostjo vožnje: hitrejši  so,  slabše  so  opazni.  Najbolj  ranljivi  so  zlasti  starejši kolesarji in otroci.

 

Starejši   zato,   ker  so  pogosto  premalo  pozorni  na  vozila,  ki  jih prehitevajo,  slabše  slišijo, vidijo in počasneje ustrezno reagirajo. Zato naj  bodo  odgovorni  in naj upoštevajo svoje sposobnosti za vožnjo kolesa, izogibajo  naj se vožnji v temi in slabši vidljivosti. Posamezne vožnje naj bodo  krajše, izogibajo pa naj se tudi vožnjam po cestah, kjer se razvijajo večje hitrosti.

 

Pri  otrocih  pa  veljajo posebna pravila. Kolo sme samostojno v prometu na cesti  voziti  otrok,  star  najmanj  osem  let,  ki  ima pri sebi veljavno kolesarsko izkaznico, in oseba, ki je starejša od 14 let, otrok brez izpita pa  sme  voziti  kolo v cestnem prometu le v spremstvu polnoletne osebe, ki lahko  ob upoštevanju prometnih razmer spremlja največ dva otroka. Otrok do 6.  leta  sme voziti kolo le na pešpoti ali v območju za pešce, v spremstvu polnoletne  osebe  pa  tudi  v območju umirjenega prometa. Otrok do 14 leta mora  uporabljati  tudi  zaščitno  čelado,  za  ostale kolesarje pa je zelo priporočljiva.

 

V izogib nesrečam kolesarji zato upoštevajte pravila varne vožnje in bodite pozorni  na  cesto  in  promet,  ostali  udeleženci  pa prilagodite hitrost vožnje,  zlasti  na cestah, kjer ste s prometno signalizacijo opozorjeni na prisotnost  kolesarjev; če dohitite skupino kolesarjev, bodite strpni in ne prehitevajte  za  vsako  ceno;  prehitevajte  na  primerni  bočni razdalji; upoštevajte  pravila  o  prednosti in prometno signalizacijo; ne parkirajte vozil  na  kolesarskih  stezah; pri odpiranju vrat pa se prepričajte, če to lahko storite varno.

 

Gorenjski  prometni  policisti  in policisti za izravnalne ukrepe so včeraj okoli  21.  ure  v  prometni  kontroli  obravnavali  37-letnega  državljana Makedonije,   ki   se   je  izkazal  s  ponarejenim  makedonskim  vozniškim dovoljenjem.  Zaradi  vožnje  brez  vozniškega  dovoljenja  so  mu  zasegli avtomobil,  zaradi  kaznivega  dejanja  pa  so ga pridržali. Makedonca bodo policisti kazensko ovadili, o ugotovitvah pa so že obveščali tudi pristojno državno tožilko in preiskovalno sodnico.

 

Zaradi  kmetijskih  del na travnikih in obdelovalnih površinah policisti že obravnavajo  prijave  o  onesnaženih  cestah, kar je zelo nevarno, zlasti v ovinkih.  Zato  na  vozilu, ki se vključuje v promet na cesto nikoli ne sme biti  zemlje ali blata, ki bi lahko onesnažilo cesto oziroma mora voznik to odstraniti,  preden  se vključi v promet. Cesta mora vedno ostati čista, če pa  pride  do  onesnaženja  jo  je zaradi varnosti v prometu treba očistiti takoj.  Na  čiščenje  je  treba  ostale  voznike  tudi  opozoriti,  npr.  s postavitvijo varnostnega trikotnika.

 

Voznikom,  ki se približujejo kraju, kjer je cesta umazana, zato svetujemo, naj  zmanjšajo  hitrost svoje vožnje, naj se izogibajo prehitevanjem in naj vozijo previdno. Voznik, ki onesnaži cesto, se za prekršek kaznuje z globo 1.000 eurov.