Slovenija

SD izgubila nekaj prednosti pred SDS

STA/mv
22. 2. 2014, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Če bi bile parlamentarne volitve to nedeljo, bi zmagala SD, ki pa v primerjavi s SDS, ki je na drugem mestu, izgublja prednost. Za SD bi se odločilo 21,5 odstotka vprašanih, za SDS pa 19,8 odstotka, je pokazala javnomnenjska raziskava Episcentra, ki jo je danes objavil Planet TV.

Mediaspeed

SD že več kot eno leto med strankami uživa največ podpore anketirancev Episcentra, a ji je v zadnjem mesecu padla za nekaj več kot dve odstotni točki. Pač pa je v zadnjem mesecu podpora zrasla SDS. Nazadnje je tolikšno podporo kot tokrat imela julija lani. Na tretjem mestu je PS (osem odstotkov vprašanih), sledijo pa NSi (7,7 odstotka), SLS (5,6 odstotka), DeSUS (5,4 odstotka) in DL (4,1 odstotka). DeSUS je v primerjavi z januarjem izgubil kar 3,3 odstotne točke. Pod parlamentarnim pragom pa bi ostale stranke TRS (2,7 odstotka), Solidarnost (2,6 odstotka) ter LDS, Zares in SNS z manj kot enoodstotno podporo. Če bi bile volitve to nedeljo, bi bila volilna udeležba 39-odstotna. Sedem odstotkov vprašanih bi se volitev verjetno udeležilo, 17 odstotkov se jih verjetno ne bi udeležilo, 36 odstotkov vprašanih pa se jih zanesljivo ne bi udeležilo. Med anketiranci, ki bi se volitev zagotovo oziroma verjetno udeležili, je po navedbah Planet Siol.net najbolj nepriljubljena stranka SDS. Zanesljivo je ne bi volila več kot polovica vprašanih. Podpora vladi tako kot že več mesecev ostaja pri eni tretjini vprašanih. Njeno delo podpira 34 odstotkov anketirancev, kar je odstotek več kot januarja. Njenega dela ne podpira 64 odstotkov vprašanih, dva odstotka vprašanih pa je odgovorilo, da tega ne vedo.

Na lestvici priljubljenih politikov ni večjih sprememb

Na lestvici desetih najbolj priljubljenih politikov ni večjih sprememb. Na prvem mestu je še vedno predsednik republike Borut Pahor in na drugem kmetijski minister Dejan Židan. Sledijo pa minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, predsednica vlade Alenka Bratušek, minister za notranje zadeve Gregor Virant, predsednik SDS Janez Janša, predsednica NSi Ljudmila Novak, predsednik DZ Janko Veber, ljubljanski župan Zoran Janković in minister za pravosodje Senko Pličanič. Slednji je prišel na lestvico namesto ministrice za delo Anje Kopač Mrak, ki je z lestvice izpadla. Naročnik raziskave javnega mnenja je TSmedia, izvajalec pa agencija Episcenter. V telefonski raziskavi, opravljeni med 10. in 19. februarjem, je na vprašanja odgovarjalo 1006 polnoletnih ljudi, toda na vprašanje o strankarskih preferencah so odgovarjali le tisti, ki so dejali, da bi se volitev zanesljivo, verjetno ali mogoče udeležili. Takšnih anketirancev je bilo 469.