Slovenija

Židan si bo na terenu ogledal škodo

STA
21. 2. 2014, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ojezerjene površine na Planinskem polju, Cerkniškem jezeru in v Loški dolini se še naprej povečujejo. Danes bo deževalo predvsem v južnih krajih, v noči na soboto bodo padavine zajele vso Slovenijo in v soboto popoldne ponehale, napovedujejo meteorologi. Dež je sprožil tudi nekaj plazov. Razmere si bo ogledal minister za kmetijstvo Dejan Židan.

Reuters, Mediaspeed

Vodja intervencije na območju Planinskega polja, poveljnik postojnskih gasilcev Primož Bajc je za STA povedal, da se je v teku četrtkovega dne gladina vode na Planinskem polju dvigovala v povprečju za centimeter in pol na uro. Opozoril je, da se bo voda v Planinskem polju, četudi preneha deževati, še nekaj časa dvigovala, saj se nanj stekajo vode iz Cerkniškega jezera, Rakovega Škocjana in Postojne.

Koliko se gladina vode v prihodnjih dneh še lahko dvigne, Bajc ne želi napovedovati. V Planini je zaradi poplav trenutno prizadetih 33 objektov, še več je ogroženih.

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan si bo danes ogledal škodo po žledolomu na Postojnskem, v Ajdovščini si bo ogledal plaz Slano blato, kasneje pa še poplavljeno Planinsko polje.

Plaz Slano blato nad Lokavcem pri Ajdovščini je prejšnji teden začel ponovno drseti v dolino. Drsenje okoli 100.000 kubičnih metrov obsežne gmote zemlje in kamenja se je v zadnjih dneh sicer upočasnilo, a pristojni plaz še naprej opazujejo.

Danes bo vreme zmerno do pretežno oblačno. Deževalo bo predvsem v južnih krajih, v noči na soboto pa bodo padavine zajele vso Slovenijo in v soboto popoldne ponehale, napovedujejo meteorologi. Možno je ponovno zmerno povečanje obsega poplavljenih površin na Ljubljanskem barju, opozarjajo na Agenciji RS za okolje. Poplavljena območja ob Krki se bodo ohranila tudi v naslednjih dneh.