Slovenija

Bodo Hrvatje oskubili NLB?

STA/M.J.
21. 1. 2014, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na zagrebškem sodišču bodo danes popoldne objavili razsodbi v dveh primerih tožb Zagrebške banke in Privredne banke Zagreb (PBZ) proti Ljubljanski banki in NLB v sporu o prenesenih deviznih vlogah hrvaških varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice LB. Gre za prvi razsodbi po lanskem podpisu memoranduma v Mokricah.

Reuters

Sodnica zagrebškega občinskega sodišča Jasmina Crnić se je decembra lani odločila, da bo danes objavila razsodbi, ki bosta sicer nepravnomočni, potem ko sta strani v obeh primerih vztrajali pri svojih zahtevah. Slovenska stran je zahtevala, da se postopka prekineta in nato tožbi zavržeta, hrvaška stran pa, da se postopka nadaljujeta.

V primeru tožbe PBZ gre za približno 220.000 evrov, medtem ko je zahtevek Zagrebške banke občutno višji in je izražen v osmih valutah od 318.000 funtov do 18 milijonov švicarskih frankov. Med drugim gre za 1,4 milijona evrov in devet milijonov ameriških dolarjev.

Pričakovati je, da bodo razsodbi sledile pritožbe strani v sporu, o katerih bo potem odločalo hrvaško vrhovno sodišče.

Današnji razsodbi bosta prvi po podpisu memoranduma 11. marca lani na Mokricah, v katerem se je hrvaška vlada zavezala, da bodo postopki proti LB in NLB na hrvaških sodiščih mirovali do celovite rešitve v okviru nasledstva.

Zunanji minister Karl Erjavec je večkrat opozoril, da sodbe hrvaških sodišč glede LB, celo če bi bile pravnomočne, ne bi bile izvršljive, ker bo Slovenija vztrajala pri memorandumu z Mokric, ki je za Ljubljano mednarodna pogodba.

Zagrebško občinsko sodišče je pred podpisom memoranduma že dvakrat nepravnomočno odločilo v primerih tožb proti slovenskim bankam, in sicer enkrat v prid hrvaški strani, enkrat pa v prid slovenski strani. V enem od primerov se je sodnik odločil za nadaljevanje postopka.

Na hrvaških sodiščih obravnavajo 27 tožb Zagrebške banke in PBZ proti slovenskim bankam.