Zanimivosti

Ne bomo izročili romunskega hekerja ZDA?

STA/M.J.
21. 1. 2014, 10.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Murskosoboško okrožno sodišče je odločilo, da romunskega državljana Victorja Faura, ki je v ekstradicijskem priporu v Murski Soboti, ne izročijo ZDA. Tam ga iščejo z mednarodno tiralico zaradi vdora v računalniške sisteme nekaterih ameriških državnih agencij, poroča časnik Delo.

Thinkstock

Faur s hekerskim imenom SirVic je v hekerskih krogih zelo znan prav zaradi tega, ker mu je med letoma 2004 in 2006 uspelo vdreti v računalniške sisteme ameriške vesoljske agencije Nasa, tamkajšnje agencije za energijo in v računalnike ameriške mornarice. Američani so ga obtožili, da je s svojimi vdori napravil za 1,3 milijona dolarjev škode in da je zaradi njegovega vdora Nasa med drugim za nekaj časa ostala brez povezave z vesoljskimi plovili, zato so za njim razpisali mednarodno tiralico.

Kot piše v današnji izdaji Dela, so pomurski policisti zaradi tiralice Faura oktobra lani, ko so ga ustavili med rutinskim preverjanjem na pomurski avtocesti na poti v Italijo na tekmovanje v biljardu, prijeli in pridržali ter ga predali murskosoboškemu okrožnemu sodišču. To je zaradi begosumnosti za 29-letnika odredilo ekstradicijski pripor, dokler ne bi pravnomočno odločili o njegovi morebitni izročitvi ZDA.

Faur je izročitvi nasprotoval, saj so mu zaradi dejanj, ki mu jih očitajo ZDA, sodili že v njegovi domači državi. Romunski pravosodni organi so ga obsodili na pogojno zaporno kazen in plačilo 240.000 ameriških dolarjev kazni v korist oškodovanih agencij, dvakrat pa mu ne morejo soditi za isto dejanje, je dejal v svojo obrambo. Povedal je tudi, da je v sisteme vdiral izključno zato, da bi dokazal, kako ranljivi so.

Senat Okrožnega sodišča v Murski Soboti je pri svoji odločitvi, da Faura ne izročijo ZDA, upošteval prav dejstvo, da so mladeniču že sodili v Romuniji in da je za storjeno že bil kaznovan. Okrožno sodišče je zadevo po uradni dolžnosti že poslalo v preizkus Višjemu sodišču v Mariboru.

Če bo višje sodišče potrdilo odločitev okrožnega sodišča, bo Faur izpuščen iz pripora, so za Delo sporočili z murskosoboškega sodišča. Priporniki lahko v ekstradicijskem priporu sicer ostanejo največ 30 mesecev.

Med priporom v Murski Soboti pa je Faur prišel navzkriž tudi z našim pravosodnim sistemom. Decembra lani so ga na okrožnem sodišču obravnavali zaradi poskusa podkupovanja paznika v murskosoboških zaporih, še poroča časnik.