Slovenija

Odkrita vojna za stolčke

Črt Kaker/ Petra Rupnik
15. 1. 2014, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na Brdu pri Kranju je včeraj potekal koalicijski vrh. Premierka Alenka Bratušek je koalicijskim poslancem predstavila osnutek sporazuma; končna različica naj bi bila znana čez nekaj tednov.

Premierka Alenka Bratušek je ob prihodu na Brdo povedala, da je vlada v tem letu veliko naredila in dokazala, da Slovenija ni podobna Cipru. Napovedala je, da se bo koalicija še naprej borila proti korupciji, izpostavila je tudi, da se bodo zavzemali za oživitev gospodarstva in skrb za mlade. Pred samim začetkom srečanja je dejala še, da se bo koalicija verjetno ozrla tudi na minulo delo, na katero so lahko po njenih besedah ponosni. »Slovenija se ne znajde več skupaj s Ciprom, Grčijo, Portugalsko,« je dodala. Kljub ponosu ob opravljenem delu pa Bratuškova priznava, da koalicijo v prihodnjih dveh letih čaka veliko dela. Predsedniki parlamentarnih strank in ministri sicer pred srečanjem niso bili preveč zgovorni, je pa poslanska skupina SD izpostavila, da njene prioritete  ostajajo socialna država, javno šolstvo in javno zdravstvo, pa tudi skrb za ljudi.

Črt kaker

Lepi nameni, a v ozadju koalicijskega vrha in dogajanja v koaliciji je v zadnjem času menda na splošno prisotna predvsem »skrb« za ministrske stolčke. Vladajoča Pozitivna Slovenija še vedno okleva glede infrastrukturnega ministra Sama Omerzela, Desus pa še vedno ni predlagal novega zdravstvenega ministra, potem ko je Tomaž Gantar podal odstop. Koalicija sicer išče kandidata za dve izpraznjeni mesti, zdravstveno in gospodarsko. Nekatere stranke naj bi neuradno vztrajale, naj odgovornost za zdravstveni resor ohrani Desus, tudi če to stori z nestrankarskim kandidatom, ki bi se štel v njihovo kvoto. A je Karl Erjavec, prvak Desusa, včeraj pojasnil, da je to napačna matematika in se moti tisti, ki računa na takšen matematični izračun. Druga najbolj pereča fronta koalicije pa so zadeve okoli projekta Termoelektrarne Šoštanj, od katerega stranka SD ne odstopa. Poleg boja za ministrske stolčke torej divja tudi vojna za stolčke v slovenski energetiki.