Slovenija

S preventivno akcijo do zmanjšanja uporabe mobilnih telefonov med vožnjo

STA/N.J.
12. 1. 2014, 07.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Do konca lanskega leta so namreč zabeležili skoraj 19.500 kršitev, ko so vozniki med vožnjo uporabljali mobilnik. Če voznik uporablja telefon med vožnjo, je to približno tako, kot bi imel 0,8 promila alkohola v krvi.

Arhiv Svet24
Med vožnjo ne pijemo alkohola, ne telefoniramo in ob prvem znaku utrujenosti vozilo ustavimo.

Javna agencija za varnost prometa v ponedeljek začenja s preventivno akcijo Mobilni telefoni, s katero bodo osveščali voznike o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, policija pa bo izvajala poostren nadzor. Kot so zapisali pri agenciji, je ključno sporočilo akcije, naj vozniki med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo. Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola, navajajo na agenciji.

V času preventivne akcije, ki bo trajala do 26. januarja, bodo policija in redarske službe izvajale poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Njihova uporaba v času vožnje se je namreč lani v primerjavi z letom prej povečala za sedem odstotkov, od leta 2007 pa za kar 255 odstotkov. Raziskave tudi kažejo, da se več kot polovica klicev opravi med vožnjo.

Sicer podatkov o številu prometnih nesreč v Sloveniji, ki se zgodijo zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo, ni. Prav tako ni znano, koliko ljudi je na naših cestah umrlo ali se poškodovalo prav zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo. Pridobivanje tovrstnih podatkov je po pisanju agencije namreč težavno, saj bi potrebovali spremembo zakonodaje, ki bi omogočala vpogled v baze podatkov mobilnih operaterjev.

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo sicer dovoljuje, a le v primeru, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje ali brezžična slušalka za uho, tako da vozniku pri tem ni treba fizično upravljati telefonskega aparata.

Ni razlik med načini uporabe

Testi na simulatorjih pa so pokazali, da ni pomembnih razlik, ali vozniki uporabljajo prostoročni sistem ali telefonirajo s telefonom v rokah. Človek namreč ni sposoben hkrati opravljati dveh zahtevnih miselnih operacij, ampak jih dela eno za drugo.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo vpliva na slabši reakcijski čas voznika, počasnejše zaznavanje prometne signalizacije in reagiranje nanjo, daljši je zavorni čas ter poveča tveganje pri odločitvah, kot je zmanjšana varnostna razdalja, manjše prilagoditve razmeram na cesti in drugo.

Pri izvedbi akcije bodo poleg policije in redarskih služb sodelovali tudi ministrstva, nevladne organizacije in mobilni operaterji, so še zapisali na javni agenciji za varnost prometa.