Slovenija

Bo zaradi hrvaških igric Mercator ostal v slovenskih rokah?

STA/Ž.K.
11. 1. 2014, 20.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Konzorcij prodajalcev Mercatorja se je danes dopoldne sestal na izrednem sestanku, na katerem so analizirali novo Agrokorjevo ponudbo, ki za delnico Mercatorja ponuja 80 evrov, je poročal POP TV. Nižje ponudbe konzorcij ni sprejel, pač pa so Agrokor pozvali, naj jim do sredine prihodnjega tedna pojasni, kako nameravajo prevzem sploh financirati.

www.mercator.si

V zadnji ponudbi je Agrokor znižal ceno delnice s 120 na 80 evrov. Če bi konzorcij sprejel to ponudbo, bi od prodaje prejeli skupaj dobrih 70 milijonov evrov manj. Ob tem Agrokor ponuja dodatnih 226 milijonov evrov, od tega 50 milijonov evrov za poplačilo dobaviteljev ter 176 milijonov evrov za znižanje Mercatorjevega dolga, je poročal POP TV. V ponudbi naj bi bilo tudi precej pozornosti namenjeno temu, kakšen reprogram Mercatorjevih posojil želijo.

Ni pa v ponudbi nikjer omenjeno, kako nameravajo prevzem financirati. Po poročanju omenjene televizije je vse bolj verjetno, da Agrokor Mercatorja ne bo prevzel. Po njihovih neuradnih informacijah pa sta Mercatorjevo dolgoročno vzdržnost potrdila tudi dva neodvisna revizorja.

Agrokor se sicer za Mercator poteguje drugič. Za nakup 53-odstotnega deleža je že dobil zeleno luč slovenskega regulatorja trga, srbski varuh konkurence je koncentracijo med Agrokorjem in Mercatorjem odobril pogojno, medtem pa postopek na Hrvaškem še poteka.