Slovenija

V Ljubljani prisotni varnostniki, policisti in reševalci

STA/M.J.
31. 12. 2013, 09.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ljubljanska občina na silvestrovanjih na prostem letos pričakuje več deset tisoč ljudi. V skladu z varnostnim načrtom bo na prireditvah zadnji dan leta prisotnih 97 varnostnikov, 20 policistov, štiri reševalna vozila ter gasilska brigada na Ljubljanskem gradu, so za STA pojasnili na Mestni občini Ljubljana (MOL).

Na lanskem silvestrovanju na prostem reševalci, policisti in varnostniki po informacijah MOL niso posredovali. Ljubljanski policisti pa so na zadnji dan lanskega leta od 6. ure 31. decembra 2012 do 6. ure 1. januarja 2013 prejeli 241 obvestil za posredovanje v interventnih dogodkih na območju Ljubljane. Od teh je 88 dogodkov spadalo na področje kriminalitete, 95 dogodkov na področje javnega reda in miru, 44 dogodkov pa se je nanašalo na prometno varnost.

V tem času so policisti obravnavali 15 prometnih nesreč, in sicer eno s hudimi telesnimi poškodbami ter tri z lažjimi. Pri treh udeležencih prometnih nesreč so policisti izmerili stopnjo alkoholiziranosti nad dovoljeno zakonsko mejo.

"Glede na ostale dni je v tem času nekaj več obvestil o kršitvah javnega reda in miru. Prav te so povezane tudi s prekomernim pitjem alkohola," je pojasnil tiskovni predstavnik ljubljanske policijske uprave Vinko Stojnšek. Dodal je, da je v času silvestrovanj tudi nekaj več poškodb premoženja s pirotehničnimi sredstvi.

Zadnji dan leta večje obremenitve med drugim prinaša zdravnikom v urgentnem kirurškem bloku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Za STA so v UKC pojasnili, da večje število bolnikov po dosedanjih izkušnjah opažajo v nočni izmeni 31. decembra ter v dnevni izmeni 1. januarja. Zapisali so, da so najpogostejši vzrok za obisk urgence med božično-novoletnimi prazniki poškodbe, in dodali, da sta med vzroki zanje tudi uporaba pirotehničnih sredstev ter vinjenost.

Po koncu silvestrovanj na prostem v Ljubljani bodo s svojim delom začeli tudi delavci javnega podjetja Snaga. Čiščenje po silvestrovanju na Kongresnem trgu, Trgu francoske revolucije in na Mestnem trgu se začne 1. januarja 2014 ob 4. uri, so zapisali na ljubljanski občini in dodali, da so po zadnjem silvestrovanju v Ljubljani odpeljali 11.500 kilogramov odpadkov.

Sicer pa so v času prazničnih prireditev v središču mesta že namestili dodatne koše in zabojnike za smeti. Delavci Snage od začetka decembra dodatno čistijo središče mesta, to počnejo tudi v okolici podzemnih zbiralnic odpadkov. Dodatnega čiščenja so deležni tudi parki.

Na MOL v zvezi z novoletnimi prireditvami napovedujejo še, da bodo mestni avtobusi na nočnih linijah N1, 2, N3, N5, 6, in N11 na silvestrovo vozili celo noč v intervalu 40 minut. Med 22.30 in 23.30 bodo na linije v smeri proti središču mesta razporedili dodatne avtobuse. Avtobuse bo vozilo 13 voznikov Ljubljanskega potniškega prometa, na MOL pa med 22. in 4. uro zjutraj pričakujejo najmanj 10.000 potnikov.