Slovenija

NLB in NKBM na DUBT za 3,21 milijarde terjatev

STA
20. 12. 2013, 13.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Za pravni in knjigovodski prenos slabih terjatev NLB in NKBM na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) so pogoji izpolnjeni, fizični prenosi, ki bodo izpeljani v petih fazah, pa bodo po pričakovanjih stekli še letos. DUTB bo zanje bankama plačala z obveznicami z državnim poroštvom, ki bodo prihodnji teden začele kotirati na Ljubljanski borzi.

Zajem zaslona

"DUTB je z NLB in NKBM podpisala vse potrebne dogovore o operativnem izvajanju storitev, kar pomeni, da je moč izvesti pravni in knjigovodski prenos tveganih terjatev z NLB in NKBM na DUTB," so sporočili iz DUTB.

V bruto vrednosti se bo na DUTB preneslo za 3,21 milijarde evrov slabih terjatev, njihova prenosna vrednost pa bo 1,01 milijarde evrov. NLB in NKBM pa bosta v zameno še letos prejeli kupnino v obliki obveznic, pri čemer bo DUTB NLB plačala 622 milijonov evrov, NKBM pa 390 milijonov evrov.

Obveznice z dve- in triletno ročnostjo bodo na Ljubljanski borzi začele kotirati naslednji teden. Izdajo je izvedla evropska investicijska banka HSBC, ki ima izkušnje z izdajo slovenskih državnih obveznic, so zapisali v DUTB.

Za obdobje trajanja vseh petih prenosov bosta informacijsko podporo še zagotavljali obe banki, saj je to stroškovno najbolj učinkovito, so poudarili v DUTB. Informacijska podpora na bankah bo ugašala skladno s hitrostjo prenosov terjatev. Ko bodo te v celoti prenesene, vendar ne pozneje kot v štirih mesecih, bo vsa dokumentacija prenesena na skupno platformo pri DUTB, so dodali.

Seznam terjatev, ki bodo prenesene na DUTB, bo javno objavljen, ko bodo o tem obveščeni komitenti obeh bank. Po prenosu bo imela DUTB na voljo šest mesecev za skrben pregled prenesenega premoženja ter z njim povezanih dokumentov in bo lahko bankam vrnila tiste terjatve, kjer bo v dokumentaciji naletela na pravne in materialne nepravilnosti.

DUTB bo od bank prevzemala terjatve bank oz. posojila komitentom z boniteto D in E ter terjatve, ki zamujajo nad 90 dni. Gre za kredite večinoma podjetij, ki so v stečajnih postopkih, ali tistih, ki jih je treba prestrukturirati.

Na DUTB bodo tako prenesene terjatve iz stečajnih postopkov, med katerimi se omenjajo SCT, Vegrad, Primorje, GPG, CPM, Imos, Energoplan ter Zvon ena in Zvon dva.

Prenesene naj bi bile terjatve bank do holdingov, kar pa ne pomeni, da bodo prenesene tudi njihove podrejene družbe. Med podjetji tse omenjajo Cimos, Sava, DZS (brez časopisne družbe Dnevnik), ACH, Mariborska livarna Maribor, Športni center Pohorje, Merkur, Mercator in Trimo.

Na seznamu naj bi bila tudi Adria Airways, ki jo država prodaja, po pretvorbi terjatev ob dokapitalizaciji jeseni 2011 pa so manjše lastnice postale tudi banke.

Arhiv Svet24