Slovenija

Tožilka za Škoberneta zahteva osem let zapora

STA
20. 12. 2013, 12.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču danes potekajo zaključne besede v zadevi suspendiranega celjskega sodnika Milka Škoberneta. Kot prva je zaključno besedo podala tožilka, ki za Škoberneta predlaga najvišjo kazen, ki je možna za očitano mu dejanje, to je osem let zapora. Predlaga tudi 50.000 evrov kazni in odvzem podkupnine, ki naj bi jo prejel.

Thinkstock

Še pred podajanjem zaključnih besed je Škoberne sodnico Vladislavo Lunder obvestil, da je na Sodni svet RS podal predlog, naj državnemu zboru predlaga njeno razrešitev s sodniške funkcije. Prepričan je namreč, da mu je sodnica s tem, ko je v četrtek med drugim zavrnila njegov predlog za zaslišanje dodatnih prič, kršila ustavno zagotovljeno pravico do obrambe.

Predlagal je tudi, da naj se sodnica v nadaljevanju izloči iz postopka, saj da zaradi omenjene zahteve na sodni svet pri nadaljnjem postopku zagotovo ne bo mogla biti nepristranska.

Sodnica je po krajšem premoru predlog zavrnila, ob tem pa pojasnila, da omenjena zahteva, ki jo je na sodni svet podal Škoberne, ne more biti razlog za njeno pristranskost, s tem pa tudi za izločitev iz postopka. Sodišče je tako začelo z zaključnimi besedami. Tožilka je svojo zaključno besedo podala, zdaj pa jo podaja še Škobernetova obramba.

Obtoženi naj bi prejeli 9000, nato pa zahtevali še 50.000 evrov.

Tožilstvo sicer Škobernetu očita, da je kot sodnik v zameno za podkupnino odpravil pripor in mednarodno tiralico za nekdanjega lastnika nočnega lokala v Celju Esada Čehajića, osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami.

Obtoženi naj bi od Čehajića najprej prejeli 9000, nato pa zahtevali še 50.000 evrov. A naj bi se Čehajić temu uprl ter sodnika in oba njegova domnevna sodelavca prijavil. Policija je nato v tajnem policijskem postopku izvedla navidezno predajo podkupnine.