Slovenija

Kangler se bo izrekel o krivdi v zadevi Toplarna

STA / S.R.
29. 11. 2013, 07.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na mariborskem okrajnem sodišču se bo danes nadaljeval predobravnavni narok v sodnem procesu proti nekdanjemu županu Francu Kanglerju, ki ga tožilstvo v zadevi Toplarna bremeni zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic. Soobdolženi direktor javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči Mojmir Grmek se je že izrekel za nedolžnega.

Kangler, ki se oktobrskega naroka zaradi bolezni ni udeležil, se bo moral o krivdi izreči danes. Gre za eno od prvih v vrsti kazenskih ovadb, ki je bila zoper njega vložena že decembra leta 2010, ko je bil še trdno na županskem položaju.

Tožilec Boris Marčič Kanglerju očita zlorabo uradnega položaja in uradnih pravic, s tem ko ni vložil tožbe za ugotovitev ničnosti pri sporni menjavi zemljišč za bodočo toplarno, s katero naj bi bila občina oškodovana za več kot dva milijona evrov. Grmek pa je obdolžen pomoči pri omenjenem dejanju, saj je mestnemu svetu formalno predlagal sklenitev posla.

Primer iz leta 2008 je po takratnem razkritju v medijih obravnavala tudi protikorupcijska komisija, ki je ravnanje ocenila kot koruptivno. Podjetje Oil Metal je namreč sporna zemljišča za okoli štiri milijone evrov od družbe Dom Smreka kupilo le mesec dni preden je mariborski mestni svet na Kanglerjev predlog območje določil za gradnjo toplarne in jih le dva dni zatem prodalo družbama MTB in Mik.

Mestna občina, ki bi lahko že takrat uveljavljala predkupno pravico, pa jih je nato po precej višji ocenjeni vrednosti pridobila z zamenjavo za prestižna zemljišča pod Pohorjem in v bližini Europarka.

Nekdanji mariborski župan, ki so ga konec lanskega leta odnesli sporni radarji, se trenutno zagovarja tudi v zadevi domnevno nezakonite zaposlitve njegove nekdanje podžupanje Astrid Bah na medobčinskem stanovanjskem skladu, kjer se je nedavno že izrekel za nedolžnega. Okrajno sodišče ga je maja letos sicer še nepravnomočno že obsodilo na sedem mesecev zapora v zadevi sporne dodelitve stanovanja vedeževalki Karin Ježovita.