Svet

Dve leti sta v ujetništvu držala tri mladoletna dekleta

STA / S.R.
28. 11. 2013, 21.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Policija v mestu Tucson v ameriški zvezni državi Arizoni je v torek aretirala 34-letnega Fernanda in 32-letno Sophio Richter, ki sta skoraj dve leti držala v ujetništvu tri mladoletna dekleta, sicer Sophijine z dvema drugima moškima. Mama in očim ostajata zapahi, ker ne zmoreta 75.000 oziroma 100.000 dolarjev varščine.

Reuters

Za dekleta se je nočna mora končala v torek, ko sta najmlajši dekleti, stari 12 in 13 let, uspeli pobegniti iz hiše in se zatekli k sosedom, ki so poklicali policijo. Policisti so nato v eni od sob odkrili še 17-letnico in jo prav tako rešili. Vsa tri dekleta so sedaj skupaj v rejniškem domu.

Dekleta so bila zaklenjena v dveh sobah od avgusta, ko se je družina priselila v Tucson iz Cataline prav tako v Arizoni, kjer je bila zgodba ista. Brezposelna Fernando in Sophia, ki sta skupaj že deset let, sta drugim družinskim članom trdila, da živijo v San Diegu in Kaliforniji, sosedje v Tucsonu pa do torka niso vedeli, da je v hiši poleg njiju še kdo drug.

Mlajši dekleti sta bili zaprti skupaj, 17-letnica, ki jo je Sophia rodila veliko prezgodaj, pa posebej. Fernando in Sophia sta sobe nepredušno zaprla in dekletom nenehno vrtela glasno glasbo. Za 17-letnico se je vrtel hip hop, za mlajši dekleti pa latinska glasba. Hrano so dobivale morda enkrat na dan, na stranišče pa so šle s posebnim dovoljenjem. Če dovoljenja ni bilo, so morale zadeve opraviti v omari v vrečke ali steklene vrče. Nazadnje so se lahko umile pred pol leta.

Šef policije Tucsona Roberto Villasenor je v sredo na novinarski konferenci povedal, da so bile v sobah nameščene nadzorne kamere, vrat pa ni bilo mogoče odpreti brez sprožitve alarma. Glasba v sobi 17-letnice je bila v času reševanja tako glasna, da dekle niti ni vedelo, da je kdo prišel po njo.

Mama in očim sta obtožena ugrabitve in zlorabe otrok, pri čemer je Fernando posebej obtožen še spolnih odnosov z mladoletnico.

Do rešitve je prišlo povsem naključno. Fernando naj bi vdrl v sobo dveh mlajših deklet in jima grozil z nožem, nakar sta pobegnili iz sobe in hiše.

Dekleta so bila po rešitvi zelo vesela ponovnega snidenja, saj mlajši dve starejše sestre nista videli več mesecev. 17-letnica je uspela pisati dnevnik o življenju v ujetništvu, po rešitvi pa se je najbolj razveselila, ko so ji policisti vrnili fotografijo pevca Enriqueja Iglesiasa. Podrobnosti bizarne zgodbe bodo znane, ko bo policija sporočila dodatne informacije o poteku preiskave.