Slovenija

Alenka hoče še več našega denarja

Simon Rosc
21. 11. 2013, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Če ste mislili, da se bo ožemanje državljanov končalo pri višjih in dodatnih davkih, ste med tistimi, ki so se zmotili. Vlada pripravlja nove zakone, ki bodo Slovencem luknjo v žepu povečali. Pretekli teden so v državnem zboru obravnavali novelo energetskega zakona, ki izjemno natančno ureja obveznosti okoli energetske izkaznice stavb.

Mediaspeed

Ko boste kupovali ali pa želeli najeti hišo oziroma stanovanje, boste po novem pred tem seznanjeni s podatki, kako energetsko učinkovita je ta nepremičnina. To bodo namreč natančno opisovale nove energetske izkaznice, ki bodo vse nepremičnine razdelile v posamezne razrede, na podlagi katerih bomo lahko vedeli, kako varčne so oziroma, povedano s primerom, koliko energije bomo porabili, da bomo naš novi dom ogreli.

Čeprav si je kartico omislila država in jo bomo morali imeti, jo bomo mastno plačali.

 

Sliši se zelo praktično, saj bomo na ta način točno vedeli, kaj kupujemo. A pojavi se zanka. Nova energetska izkaznica namreč ne bo brezplačna. Čeprav si jo je omislila država in jo bomo morali imeti, jo bomo mastno plačali.

Pri izdajanju izkaznic bodo upoštevani različni kazalniki, in sicer med drugim letna količina potrebne toplote za ogrevanje stavbe, letna poraba električne energije pa tudi letni izpusti ogljikovega dioksida zaradi delovanja stavbe. Na podlagi takšnih kazalnikov bodo nepremičnine razdeljene v 9 razredov energetskih učinkovitosti. A cena izkaznice ne bo odvisna od energetskega razreda, temveč od povpraševanja in ponudbe na trgu pa tudi od kakovosti podatkov, ki jih bodo pripravljavcu izkaznice posredovali lastniki. Vlada v zakonu sicer ni podala nikakršnih napotkov ali omejitev glede cen izkaznic, te so popolnoma prepuščene trgu, stale pa bodo lahko tudi več tisoč evrov.

Trenutno naj bi se cene po naših informacijah za enostanovanjsko hišo gibale nekje med 200 in 500 evrov, za večstanovanjsko stavbo pa med dva in tri tisoč evrov. Ob tem moramo poudariti, da energetska izkaznica za večstanovanjsko stavbo velja za vse posamezne stanovanjske enote oziroma stanovanja znotraj tega objekta.

Bi pa morale energetske izkaznice ob prodaji ali oddaji že od leta 2008 imeti vse nove stavbe in od leta 2009 tudi vse stare stavbe, a se izkaznice zaradi pomanjkanja nadzora še niso razširile. Po novem zakonu bodo morale imeti energetsko izkaznico izobešeno najprej vse stavbe z več kot 500 kvadratnimi metri v lasti ali uporabi javnega sektorja, in sicer leta 2015. Leta 2017 bodo morale slediti stavbe z več kot štirimi stanovanji, ki so bile zgrajene po letu 1980, novejše večstanovanjske stavbe pa šele po letu 2030. V primeru, da stavba zakonsko predpisane izkaznice ne bo imela, bo lastnike doletela globa. Podjetja bodo kaznovana z od tisoč do deset tisoč evrov, lastnikom hiš in stanovanj grozi 500 evrov kazni, upravljavcem javnih stavb pa tisoč evrov globe.

Lastniki bodo odgovarjali tudi za napake strokovnjakov.

Lastniki nepremičnin pa ne bodo kaznovani samo v primeru, ko izkaznice ne bodo imeli, temveč tudi za vse napake in nepravilnosti, ki jih bodo pri izdaji izkaznice napravili strokovnjaki, ki izkaznico izdajo. Prav tako morajo naročniki izkaznic o nepravilnostih v samem postopku opozoriti strokovnjaka. Ob tem se pojavi vprašanje, zakaj torej potrebujemo strokovnjake, če morajo lastniki nepremičnin na vse napake in nepravilnosti opozarjati in zanje odgovarjati sami.

Zanimalo nas je tudi, kaj se zgodi, če v nepremičnini izvedemo ukrepe, s katerimi izboljšamo njeno energetsko učinkovitost, na primer zamenjamo okna. Ali moramo v tem primeru pridobiti novo izkaznico in jo znova plačati? Mag. Erik Potočar z ministrstva za infrastrukturo in prostor nam je na to vprašanje odgovoril, da izkaznice veljajo 10 let in jih pred tem ni treba menjati, razen če se odločimo za prodajo ali oddajo nepremičnine.

Glede na to, da so državljani zbrali veliko podpisov proti nepremičninskemu davku, se sprašujemo, ali se nam morda obeta zbiranje podpisov tudi proti energetskim izkaznicam.