Slovenija

''Težko pojasniti, da minister ne vpliva na komisijo, ki jo sestavi''

STA / S.R.
20. 11. 2013, 22.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vodja poslancev SDS Jože Tanko ocenjuje, da je odstop ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika mnogo prepozen, saj se letos za gospodarstvo ni naredilo nič. Ob tem je "več kot očitno, da si je minister zagotovil kisik za svoje družbe preko razpisov, ki so bili na njegovem ministrstvu", kar je po Tankovem mnenju neetično.

Mediaspeed

"V Sloveniji se kaj takega še ni zgodilo, da bi nekdo sodeloval na razpisu, kjer je minister, in si tam dovolil dodeliti sredstva za delovanje njegovega podjetja," je dejal Tanko. Po njegovem mnenju je težko pojasniti, da minister ne vpliva na komisijo, ki jo sestavi, in ne glede na to, kako je oblikovana.

Tanko meni, da vse družbe, kjer imajo lastniški delež funkcionarji in ne le družbe ministrov, ne bi smele pridobivati javnih sredstev za delovanje. "Nujno je, da se ta razmejitev naredi," je ob robu seje DZ, namenjeni interpelaciji zoper finančnega ministra Uroša Čuferja, dejal Tanko.

Stepišnik je danes po pogovoru s predsednico vlade Alenko Bratušek sporočil, da odstopa s položaja ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo in se vrača v poslanske klopi. V zadnjih dneh je bil deležen kritik zaradi sodelovanja podjetja Emo Orodjarna, katerega solastnik je, na razpisih za pridobitev državnih subvencij. Oba s premierko sta danes poudarila, da pri dodeljevanju subvencij podjetju Emo Orodjarna ni bilo nič nezakonitega.