Slovenija

Zoran ostal brez doma in družine

Gabrijel Toplak
16. 11. 2013, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenija vedno globlje tone v krizo, ljudje pa so vedno bolj lačni in brez denarja. In rpavi primer tega je tudi Zavetišče v Ljubljanski ulici, ki ima 40 postelj, ena stanovanjska enota pa je namenjena brezdomnim družinam. Zavetišče je vedno bolj zasedeno, saj ima ločene kapacitete za moško in žensko populacijo ter družine. Zajtrk je po navadi 'močen', kosilo sestavljeno tako, da vpliva na krepitev zdravja, večerja pa hladna ali topla.

Uporabniki dvorišča pred skladiščem humanitarne pomoči Rdečega križa v Ljubljanski ulici v Mariboru so tako rekoč tudi brezdomci, saj imajo tam še zavetišče. Srečati jih je mogoče predvsem na prostem, saj nam v notranjost objekta niso dovolili. Ko jih pozdravimo, so le redki takšni, ki nam odzdravijo, a se med njimi najdejo tudi takšni, ki so pripravljeni pomagati.

 ''Ali kaj iščete? Potrebujete pomoč?'' me je s srbskim naglasom ogovoril 64-letni Zoran Milošević in nadaljeval, da je tukaj že domač, saj je zadnjih nekaj let reden uporabnik zavetišča. ''V tej soseski sem stanoval v štirisobnem stanovanju z ženo in otroki. Ko so me leta 1991 izgnali iz Slovenije, domnevam, da zaradi priimka, je žena zahtevala ločitev, takrat mladoletna otroka pa sta ostala brez očeta.

To je še ena žalostna slovenska zgodba, na žalost pa ni edina. Morda se nekateri med nami niti ne zavedajo, kako huda je stiska pri nas. Več o tem si preberite v današnji številki časopisa Svet24!