Slovenija

Prvi mož PBS ne izključuje možnosti odškodninskih tožb proti nekdanjemu vodstvu

STA/M.J.
4. 11. 2013, 11.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik uprave Poštne banke Slovenije Robert Senica rezultate revizij, ki potekajo v banki, pričakuje do konca leta. Če so bile kakšne posredne povezave s spornim poslovanjem NKBM v preteklosti, pričakuje, da bodo to revizije pokazale, ne izključuje pa možnosti odškodninskih tožb proti nekdanjemu vodstvu PBS, je pojasnil v pogovoru za Večer.

Notranje revizije po njegovih besedah še potekajo, med drugim pravni pregled poslov, ki pomenijo za banko največjo izgubo. "Eden izmed vidikov revizije je tudi ugotavljanje odškodninske in morebitne kazenske odgovornosti," je poudaril v pogovoru za današnjo izdajo Večera.

Obvladovanje kreditnih tveganj pri odobritvah je po njegovih pojasnilih en element, drugi pa je proces in metodologija v fazi izterjave, ko so se problemi pri komitentih že začeli dogajati.

 

"Pregledujemo časovno opredelitev ustreznih reakcij in ocenjujem, da je bilo marsikdaj preveč optimistično pričakovanje, da se bodo problemi pri strankah rešili sami," je dejal in dodal, da je bil to ključni razlog, da ni bilo vzpostavljenih določenih kontrolnih mehanizmov in zgodnjih načinov opozarjanja.

Bilančna vsota PBS je okoli 800 milijonov evrov, 400 milijonov evrov je v državnih vrednostnih papirjih in medbančnem kreditiranju, od preostale polovice je 100 milijonov evrov v kreditih prebivalstvu, ki je stabilen in varen portfelj, v katerem je relativno malo slabitev, je navedel Senica in ocenil, da bi lahko ta delež bil večji.

"Okoli 300 milijonov evrov je kreditov gospodarstvu, kar je v primerjavi z drugimi bankami razmeroma majhen delež, toda v tem delu je nadpovprečno velik delež slabih posojil, čeprav je glede na celotno bilanco v povprečju bančnega sistema. Zaradi teh slabitev smo zašli v težak položaj, saj je veliko podjetij v stečajih, v sodni izterjavi in izvršbah," je dejal.

Ali bo šla PBS v prodajo, je po njegovih pojasnilih velik odvisno od Bruslja, kamor je banka, nekaj mesecev po NKBM, v katere skupini je PBS podrejena banka, poslala program prestrukturiranja in dokapitalizacije.

"Tam bodo določili (obvezna) priporočila, od katerih bo odvisno, ali bo PBS ostala v skupini ali jo bo treba prodati. Ne glede na to se v banki ne bodo mogli izogniti znižanju plač, združevanju sektorjev in splošni reorganizaciji ter morda zmanjšanju števila zaposlenih, zdaj jih je 238," je poudaril Senica, ki vsaj predhodno soglasje glede dokapitalizacije pričakuje do konca novembra.

PBS je kot članica skupine NKBM vključena v stresne teste zunanjih revizorjev na zahtevo Bruslja in ECB. Pregledi bodo po njegovi oceni pokazali trenutno stanje bančnega sistema in posamezne banke. Senica sicer ne pričakuje večjih presenečenj.