Nogomet

Maribor deli 434 tisoč evrov

rb
4. 11. 2013, 11.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mariborčani že tretjo sezono zapored tekmujejo v skupinskem delu lige Europa, drugič zapored so se uvrstili v zadnji krog kvalifikacij za ligo prvakov. Postali so torej stalnica na mednarodnem prizorišču, s čimer se seveda dviguje ugled kluba, prav tako tudi slovenskega klubskega nogometa, ki ima od dosežkov vijoličastih tudi finančno korist.

Grega Wernig

Ni skrivnost, da skuša evropska krovna nogometna organizacija v čim večji meri podpirati razvoj mladinskega nogometa pri vseh svojih članicah. Med drugim Uefini predpisi določajo, da so klubi 1. SML/SKL (oziroma 1. SNL) upravičeni do sofinanciranja dela z mladimi iz naslova solidarnostnih sredstev Uefe lige prvakov (Uefa Champions League solidarity payments). Iz tega naslova je NZS letos dobila 434.010 evrov, kar je najvišji znesek doslej, ki ga v veliki oziroma največji meri določajo dosežki klubov iz posamezne države v tem tekmovanju. V našem primeru -  torej Maribora, ki je bil v pretekli sezoni udeleženec play-offa za ligo prvakov, zaradi česar se je v primerjavi s preteklostjo finančna pogača precej povečala. Osnova namreč znaša med 140 tisoč in 160 tisoč evrov, ostalo so dodatki, povezani z rezultatsko uspešnostjo. Gre torej za okrog 270 tisoč evrov več denarja, kar nikakor ni zanemarljivo.

Ker se je Maribor tudi v tej sezoni prebil do zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov, kjer je bila uspešnejša Viktoria iz Plzna, lahko podoben znesek solidarnostnih sredstev Uefe pričakujemo tudi prihodnje leto.

Na podlagi sklepa IO NZS bodo sredstva v enakih deležih razdeljena klubom, katerih ekipe nastopajo v 1. SML in 1. SKL ter med ostale klube, ki s svojimi ekipami ne sodelujejo v 1. SML/1. SKL, vendar njihova članska ekipa nastopa v 1. SNL. K temu je treba dodati, da Maribor v skladu s predpisi Uefe kot udeleženec play-offa za ligo prvakov 2012/2013 do teh sredstev ni upravičen, sicer pa morajo biti namenjena za izvajanje mladinskih programov ter plačilo trenerjev mlajših selekcij in vodij mladinskih programov.

V 1. SML/1.SKL tekmuje šestnajst klubov, med katerimi je tudi Maribor, zato bodo solidarnostna sredstva razdeljena med petnajst klubov, do njih pa je upravičen tudi Zavrč, ki spada v kategorijo ostalih klubov, ki s svojima ekipama ne sodeluje v 1. SML/1. SKL, vendar člansko moštvo tekmuje v 1. SNL, kar je med elito edini tovrstni primer. 

Denar bo potemtakem razdeljen med šestnajst klubov, vsakemu pripada 27.125,63 evrov! Pomoč, ki bo v teh kriznih časih gotovo prišla še kako prav, deležni je bodo Gorica, Aluminij, Domžale, Koper, Olimpija, Ilirija, Triglav, Celje, Rudar Velenje, Interblock, Krka, Šampion, Robert Koren Dravograd, Bravo, Jadran Dekani in Zavrč.