Slovenija

Za verske skupnosti in upokojence bi imel novi davek hude posledice

STA / S.R.
16. 10. 2013, 07.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednica vlade Alenka Bratušek se bo danes v Ljubljani sestala s predstavniki upokojencev in verskih skupnosti na temo davka na nepremičnine. Oboji opozarjajo na hude posledice, ki da bi jih uvedba davka povzročila.

Mediaspeed
Bratuškova se bo danes sestala s predstavniki verskih skupnosti in upokojenci.

Predsednik stranke upokojencev DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec je minuli teden po srečanju z Zvezo društev upokojencev Slovenije izrazil bojazen, da bo predlagani davek veliko upokojencev postavil v težak položaj. DeSUS bo zakon podprl, če bo usklajen z zvezo društev upokojencev, je napovedal.

Koalicija je v ponedeljek znova usklajevala predlog zakona, a odgovora na vprašanje, ali in katere skupine - poleg upokojencev z najnižjimi pokojninami je bilo med drugim govora o prejemnikih socialne pomoči - bi bile izjema, ni bilo.

S predlagano obdavčitvijo niso zadovoljni tudi v verskih skupnostih. Po zadnjem predlogu bi bili namreč obdavčeni tudi sakralni objekti, in sicer enako kot javne stavbe in kulturni spomeniki s stopnjo 0,50 odstotka.

Svet krščanskih Cerkva v Sloveniji, ki ga sestavljajo Katoliška cerkev, Evangeličanska cerkev, Srbska pravoslavna cerkev in Evangeljsko-binkoštna cerkev, ter Islamska skupnost v Sloveniji sta septembra napovedala ustavno presojo zakona, če bo ta obdavčil sakralne objekte.

Opozorili so, da bo davek za delovanje verskih skupnosti pomenil veliko finančno breme, ki ga ne bodo zmogle poravnati, in da bi takšna davčna politika lahko vodila v ukinjanje bogoslužne, vzgojne in izobraževalne ter dobrodelne dejavnosti v njihovih verskih skupnostih ter odprodajo stavb.

V torek so se z ministrstvom za finance znova usklajevali predstavniki kmetov, a bili razočarani. Po novem naj bi bili z 0,01-odstotno stopnjo obdavčeni tudi varovani gozdovi in neplodna zemljišča, ki so bili po zadnji objavljeni različici oproščeni davka. Ministrstvo je pojasnilo, da se to vrača v zakon, ker ne želijo nobenih izjem.