Svet

Svetovno prvenstvo terorja

STA / S.R.
15. 10. 2013, 20.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Največja brazilska kriminalna združba PCC je zagrozila, da bo prihodnje leto v času svetovnega nogometnega prvenstva in predsedniških volitev izvajala napade. PCC, ki deluje iz zaporov v zvezni državi Sao Paolo, je obljubil, da bo Brazilija doživela "svetovno prvenstvo terorja", je poročal brazilski časnik O Estado de Sao Paolo.

Reuters
Policija med racijami v brazilski faveli Paraisopolis.

Po poročanju časnika je PCC zagrozil z nasiljem, če bodo njegove šefe premestili in osamili v drugih zaporih.

Časnik je omenjeno objavil, potem ko je minuli teden objavil podrobnosti iz poročila državnega tožilstva v Sao Paolu o aktivnostih PCC.

"V letu 2014 obljubljajo 'svetovno nogometno prvenstvo terorja' in napade med predsedniškimi volitvami," so opozorili v poročilu tožilstva, ki PCC opisuje kot obsežno organizacijo z različnimi podskupinami, ki vodijo preprodajo drog, izvajajo kriminalna dejanja, članom omogočajo pravno zaščito in skrbijo za finance združenja. PCC ima več kot 11.000 članov, od tega približno 6000 v zaporih in deluje tudi v Paragvaju in Boliviji.

Tožilstvo je sicer nedavno zahtevalo zaprtje 175 članov PCC, ki so trenutno na prostosti. Poleg tega pa je za 32 trenutno zaprtih članov, med katerimi so vodje PCC, zahtevalo strožje pogoje v zaporih.

PCC sicer brazilske oblasti krivijo za val nasilja v prejšnjem letu, ki je zahteval več kot 300 življenj, poroča francoska tiskovna agencija AFP. PCC so leta 1993 ustanovili zaprti preprodajalci drog v Sao Paulu.

Brazilija se pripravlja na svetovno nogometno prvenstvo, ki bo naslednje leto in bo prvo, ki ga bo država gostila po letu 1950.