Slovenija

Stavba državnega zbora ne obstaja

Simon Rosc
15. 10. 2013, 16.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Včeraj je Geodetska uprava Republike Slovenije objavila nove vrednosti nepremičnin, ki bodo med drugim osnova za davek na nepremičnine, o katerem bodo v prihodnjih dneh še potekala usklajevanja.

Grega Wernig, Wikipedia
Stavba državnega zbora očitno ne obstaja.

Vrednosti v registru nepremičnin so prilagodili, ker so se cene v sklenjenih poslih za posamezne vrste nepremičnin na posameznih območjih od 1. julija 2010 spremenile za več kot 10 odstotkov. Tako so te znižane za od 10 do 30 odstotkov, za nobeno vrednostno cono pa se vrednosti niso zvišale. Najbolj so se znižale vrednosti za lokale, pisarne, zemljišča za gradnjo stavb in tudi stanovanjske nepremičnine na območjih, kjer so bile najvišje. Za kmetijska zemljišča in gozdove se vrednosti ne bodo spremenile.

Vrednosti bodo, kot je že znano, osnova za davek na nepremičnine, ki naj bi ga uvedli z letom 2014. Glede na zdajšnji predlog zakona bodo vsi zavezanci najpozneje do 1. februarja 2014 prejeli obvestila o posplošeni tržni vrednosti njihovih nepremičnin, ki bodo vsebovala tudi informativni podatek o izračunanem davku.

Je pa spletna stran e-prostor včeraj zjutraj takoj po objavi za trenutek onemogočila vpogled v podatke o vrednosti nepremičnin zaradi tehničnih težav pri indeksiranju vrednosti v registru. Tudi pozneje je spletna stran večkrat presenetila s podatkom, da na določenem naslovu ni nobene stavbe. Tako recimo Državni zbor Republike Slovenije na naslovu Šubičeva 4 po navedbi v registru ne obstaja.

So se pa včeraj na temo nepremičninskega davka pri premierki sestali koalicijski partnerji. A še vedno ni jasno, ali bo predlog zakona o davku na nepremičnine ostal nespremenjen ali bo med skupinami prebivalcev dopuščal izjeme. »To je še stvar tehničnih rešitev, ki jih bo pripravilo finančno ministrstvo,« je povedal prvak SD Igor Lukšič. Ta meni, da bo vlada zakon v četrtek potrdila, njegov učinek pa da bo tak, kot je predviden v predlogu zakona.

Grega Wernig, Wikipedia
SDS-ova vila je vredna 502.699 evrov.
Grega Wernig, Wikipedia
Vila, v kateri domuje SD, je vredna 588.024 evrov.
Grega Wernig, Wikipedia
Prostori vlade in predsednika države so vredni 7.281.403 evre.
Grega Wernig, Wikipedia
Slovenski parlament očitno ne obstaja.