Slovenija

Minister Jakič na zasedanju Parlamentarne skupščine Nata

A.M. / STA
12. 10. 2013, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister za obrambo Roman Jakič se udeležuje zasedanja Parlamentarne skupščine Nata, ki poteka od 11. do 14. oktobra 2013 v Dubrovniku. V okviru današnjega zasedanja obrambno-varnostnega odbora skupščine je skupaj s hrvaškim obrambnim ministrom Antejem Kotromanovićem nastopil tudi Jakič.

Mediaspeed

Slovenski obrambni minister je poudaril, da je "Hrvaška dokaz, da so vrata evro-atlantskih povezav odprta za vse, ki želijo deliti skupne vrednote in standard ter so hkrati za to, da bi jih dosegli, pripravljeni trdo in vztrajno delati", je zapisano v sporočilu za javnost ministrstva za obrambo.

Poudaril je tudi, da bosta tako Slovenija kot Hrvaška, "ki gojita tesne ekonomske, zgodovinske in kulturne odnose, lahko pomagali ostalim državam iz regije pri njihovi integraciji v evro-atlantske povezave".

Minister je obenem opozoril na pomen sodelovanja v projektih, ki majhnim državam omogočajo povečanje učinkovitosti njihovega vojaškega delovanja. Takšni projekti so strateški zračni prevoz (SAC), centri odličnosti in nadzor zračnega prostora, ki bi sicer zahtevali velika finančna in kadrovska vlaganja, v zadnjem času pa tudi projekta Pametna obramba ter Združevanje in souporaba zmogljivosti.

Med dvodnevnim zasedanjem se bo sestalo vseh pet odborov Parlamentarne skupščine Nata. Srečanje se bo končalo z nagovorom političnih odločevalcev v Natu in sprejemom političnih priporočil parlamentarne skupščine Nata za leto 2013.

Zasedanje je osredotočeno na skupni razvoj in uporabo obrambnih zmogljivosti v Natu in EU (pametna obramba - Smart Defence, združevanje in souporaba zmogljivosti - Pooling and Sharing), na regionalne pobude pri razvoju zmogljivosti ter na sodelovanje med Natom in EU pri razvoju zmogljivosti.