Slovenija

Slovenski otroci izpostavljeni rakotvornemu radonu

Simon Rosc
11. 10. 2013, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V osnovni šoli Črni Vrh nad Idrijo so izmerili visoko sevanje radioaktivnega radona. To presega zakonsko določeno mejo za več kot desetkrat, zaradi česar so se zganili tudi na ministrstvu za izobraževanje. V šoli so prestrašeni, saj je v primeru dolgotrajne izpostavljenosti močno povečana možnost nastanka rakavih celic.

Urša Tominec
Učilnica, v kateri so izmerili visoko sevanje.

V učilnici osnovne šole Črni vrh nad Idrijo, ki jo ima v najemu vrtec Idrija, so izvedli merjenje prisotnosti radioaktivnih snovi. Rezultati pa so naravnost šokirali vse zaposlene, starše otrok in odgovorne na občini. Prisotnost radona je bila visoko nad dovoljeno mejo.

Zakonsko dovoljena prisotnost radona je 400 bekerelov, v osnovni šoli na Črnem Vrhu pa je prisotnost tega radioaktivnega elementa kar 4339 bekerelov.

Kot je dejal Tomaž Šutej, glavni državni inšpektor za sevanje, je tolikšna prisotnost radona šolo na Črnem Vrhu postavila v sam vrh z radonom najbolj onesnaženih objektov v Sloveniji. In kaj tolikšna prisotnost tega radioaktivnega elementa pomeni? »Pomeni visoko tveganje za nastanek raka dihal, posebej znan je rak na pljučih nam je v pogovoru dejal Peter Otorepec, dr. med iz Inštituta za varovanje zdravja RS. Dodal je še, da je sicer v Sloveniji prisotnost radona povečana na več mestih, a tako visoka stopnja, kot je v tej šoli predstavlja precejšnje tveganje.

Če je telo več let izpostavljeno takšnemu sevanju, se odstotek možnosti za razvoj raka precej poveča. Povedal je še, da je priporočena vrednost sevanja po svetovni zdravstveni organizaciji samo 100 bekerelov, saj že pri tej vrednosti začnejo nastajati rakave celice. Šoli in vrtcu priporoča predvsem zračenje in gradbene ukrepe, kot je dobra zatesnitev prostorov, predvsem oken.

Poklicali smo tudi na osnovno šolo Črni Vrh, kjer so o visoki stopnji sevanja izvedeli iz obvestila. Kot nam je povedala ravnateljica šole Irena Kenk, sploh niso bili seznanjeni, da se v učilnici, ki jo uporablja vrtec Idrija, izvajajo meritve radioaktivnosti, zato so jih rezultati še toliko bolj šokirali.

Meritve namreč tudi v preteklosti niso bile nikoli izvedene, zato ni jasno, ali sevanje na tem območju traja že več let ali je to morda samo posledica zadnjih vremenskih vplivov, saj radon namreč lahko izvira tudi iz tal. Na osnovni šoli so po seznanitvi z rezultati meritev želeli, da se meritve opravijo tudi na preostalih delih šole, a so jim na Agenciji za okolje RS dejali, da letos nimajo več denarja za meritve. Vse, kar šola lahko v tem trenutku naredi, je, da čim več zračijo. Ravnateljica nam je še dejala, da so bili prepričani, da živijo v zdravem okolju, zaradi česar jih je to obvestilo povsem šokiralo.

V vrtcu Idrija so se takoj po ugotovljenih rezultatih povezali z g. Šutejem, ki jim je svetoval predvsem zračenje. Sami, na lastne stroške, so naročili ponovno merjenje prisotnosti radona, ki je pokazalo, da se je zaradi zračenja prisotnost radona že zmanjšala za polovico, a seveda je koncentracija kljub temu še vedno precej nad dovoljeno vrednostjo. Otroci se bodo iz vrtca v OŠ Črni Vrh naslednje šolsko leto preselili v nov vrtec Idrija, tako da bo za vrtec problem s tem rešen, a ta še vedno ostaja za osnovno šolo. Na Črnem Vrhu so se zaradi tega perečega problema včeraj oglasili tudi predstavniki ministrstva za izobraževanje.

O načrtih za rešitev te skrb vzbujajoče situacije smo povprašali tudi občino Idrija, kjer so odgovorili, da ugotavljanje in saniranje povišanih koncentracij radona je v pristojnosti Republike Slovenije. Vlada RS je namreč sprejela Program sistematičnega pregledovanja delovnega in bivalnega okolja ter ozaveščanja prebivalstva o ukrepih za zmanjšanje izpostavljenosti zaradi prisotnosti naravnih virov sevanj, ki v V. členu določa, da izvedbo ukrepov (ki so na podlagi IV. člena potrebni, če posamezniki letno prejmejo več kot 6 mSv zaradi izpostavljenosti radonu) v objektih, namenjenih izvajanju vzgojno-varstvenega programa, zagotovi država in sicer ministrstvo, pristojno za osnovno dejavnost, ki ji je objekt namenjen. V konkretnem primeru je torej za izvedbo potrebnih ukrepov za zdravstveno sprejemljive pogoje delovanja vrtca pristojno Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. V vsakem primeru Vrtec Idrija od prvih ugotovitev povišanih vrednosti izvaja sistematično prezračevanje prostorov, v Enoti Prelovčeva so kontrolne meritve pokazale povprečno  izmerjeno vrednost 188 Bq , meritve se bodo izvajale tudi v Črnem Vrhu, in ko bo ugotovljeno stanje, bomo skupaj z javnimi zavodi in tehnično stroko poiskali najustreznejše ukrepe za sanacijo stanja.