Slovenija

Virantova DL bi ob vrnitvi Jankovića zapustila koalicijo

STA / S.R.
17. 9. 2013, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Koalicijske partnerje današnja odločitev predsednice vlade Alenke Bratušek, da poda soglasje h kandidaturi za predsednico PS na bližajočem kongresu stranke, ni presenetila. Tako v SD, DL kot v DeSUS menijo, da je odločitev razumljiva in samoumevna predvsem z vidika stabilnosti koalicije.

Mediaspeed
Virantova DL v primeru, da bi Janković kandidiral in zopet prevzel PS napoveduje odhod iz koalicije.

Predsedniku DeSUS Karlu Erjavcu se zdi odločitev Bratuškove, da bo kandidirala za predsednico PS, povsem samoumevna. "Funkcija predsednika vlade je namreč najmočnejša politična funkcija in zelo nenavadno bi bilo, da zaseda to funkcijo nekdo, ki ni predsednik stranke, saj to pomeni, da potem nima tistega vpliva, ki ga potrebuje kot predsednik vlade," je dejal.

Na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi istočasno za predsednika PS kandidiral tudi Zoran Janković in stranko znova prevzel, prvak DeSUS pojasnjuje, da na hipotetična vprašanja ne odgovarja rad. "Pustimo, da čas naredi svoje in bomo videli, kaj se bo zgodilo." Erjavec Jankovićevo kandidaturo pričakuje, saj mu tako pravi "politična intuicija". "Če ne bo kandidiral, bo to zame veliko presenečenje, ampak potem bi lahko sklepal, da so v ozadju kakšni dogovori, zakaj ne kandidira," dodaja Erjavec.

Po besedah predsednika SD Igorja Lukšiča je pomembno, da se celotna PS zbere okrog predsednice vlade in ima ta podporo. Sicer ima celotna koalicija problem, je menil. Za Lukšiča ni pomembno to, ali bo kandidiral tudi Zoran Janković, temveč to, da gre Bratuškova v predsedniško tekmo in preveri podporo znotraj stranke.

DL je ponovila stališče, da se v notranje razmere strank ne vtikajo. Kurnjek osebno meni, da je kandidatura Bratuškove s političnega vidika razumljiva in pričakovana. DL je sicer že večkrat pojasnila, da bi ob morebitni vrnitvi Jankovića na čelo PS zapustila koalicijo.

STA je poskušala za komentar dobiti vodstvo DL, a predsednik stranke Gregor Virant in vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj nista bila dosegljiva.