Slovenija

V slovenskem paradnem konju spet odpuščanja

STA/M.J.
12. 9. 2013, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V tržiškem Peku se nadaljuje postopek reorganizacije, v katerem se bo nekoliko zmanjšalo tudi število zaposlenih. Ob uspešni prodaji starih zalog obutve in sklenjenem moratoriju o plačilu bančnih obveznost, se je izboljšala likvidnost družbe. Ključna pa bo tudi odprodaja nepremičnin v Srbiji.

Peko

Prestrukturiranje podjetja poteka postopoma in počasi, je za STA pojasnil predsednik uprave Peka Slavko Despotović. Družba mora namreč preoblikovanje izpeljati z lastnimi viri, saj ji banke niso odobrile premostitvenega posojila, dokapitalizacija s strani države pa po dokapitalizaciji iz lanskega leta tudi ni mogoča.

Sedaj poteka zmanjševanje in spreminjanje poslovnih procesov, poenostavitev postopkov in izločitev posameznih delov, kar bo ključno tudi pri zmanjšanju števila zaposlenih. "Že precej dobro vem, kje se pojavljajo zamiki in zamude ter kje ni dodane vrednosti in kje so zato potrebne spremembe," je pojasnil Despotović, ki je prepričan, da so na dobri poti prestrukturiranja.

V zaključni fazi je prodaja nepremičnin v Srbiji, s čimer si bo podjetje precej izboljšalo likvidnostno situacijo in bo sposobno izplačati zamujene plače zaposlenim in plačati nekaj obveznosti do dobaviteljev. "Peku trenutno kaže kar v redu, težave pa bi se pojavile, če bi prodaja nepremičnin iz kakršnegakoli razloga zastala," je poudaril Despotović.

V podjetju so se lotili tudi pospešene odprodaje zalog čevljev iz prejšnjih kolekcij. Koncept šotora se je v začetku septembra na Šuštarski nedelji dobro obnesel. Sedaj pa z odprodajo zalog nadaljujejo tudi na obrtnem sejmu v Celju. Kasneje se bodo prodaje na podoben način lotili še na Hrvaškem, kjer ima Peko največ zalog.

Medtem je zaradi zamude, ki je nastala ob poletni zaustavitvi proizvodnje, v Pekovi tovarni še vedno v izdelavi nekaj obutve iz letošnje kolekcije jesen/zima. Oktobra pa naj bi, če bo vse teklo po načrtih, v Tržiču začeli z izdelavo kolekcije za pomlad in poletje 2014.