Slovenija

Zamolčati šolsko oceno? Nič več!

Simon Rosc
11. 9. 2013, 15.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Verjetno je vsak kdaj v življenju zamolčal kakšno slabo oceno ali neupravičeno manjkal in se nato poskušal izmakniti vednosti staršev. To je sedaj že preteklost. Starši imajo sedaj možnost popolnega nadzora nad šolarjem ali dijakom. Obveščeni so lahko o skoraj vsakem dogodku, ki se otroku pripeti v šoli.

Mediaspeed, Thinkstock, lds.si
Prikrivanje ocen in izostankov ne bo več mogoče.

Če vas zanima, kaj se v šoli dogaja z vašim otrokom, in želite, da vam šola sporoči, ali je vaš otrok odsoten od pouka, in vsako oceno, ki si jo prisluži, je postopek znan in enostaven. Šole ponujajo tovrstno obveščanje prek elektronske pošte ali SMS-sporočil. Šolar ali dijak pa se tako ne more več izogniti, temu da starši ne bi izvedeli za njegova dejanja.

Dušan Merc: »Tovrstne storitve so lahko dvorezni meč.«

O tovrstnih storitvah smo povprašali tudi ravnatelja OŠ Prule, Dušana Merca, in pomočnico ravnatelja Gimnazije Ravne na Koroškem, Leonido Konič. Dušan Merc nam je zaupal, da so takšno možnost obveščanja na njihovi šoli uvedli letos prvič. Ponujajo dva paketa. Prvi ponuja samo obvestilo o urniku in različna druga pomembna obvestila in je brezplačen. Drugi paket pa ponuja še obvestila o odsotnosti otroka v šoli in njegovih ocenah. Ta paket morajo starši plačati, in sicer za celoletno naročnino prejemanja obvestil mora eden od staršev plačati 25 evrov, če želita obvestila prejemati oba, pa je celoletna naročnina 36 evrov.

Merc je izrazil zaskrbljenost, da bodo zaradi tovrstnega obveščanja starši manj obiskovali govorilne ure, saj se jim bo morda zdelo, da vse potrebne informacije dobijo prek obvestil. Hkrati se zavzema za tedenski zamik obvestil, saj se da s tem otroku čas, da staršem sam pove za neupravičeno odsotnost od pouka ali prisluženo slabo oceno. Kot je še dodal, se mu zdi zadeva dvorezni meč. Na eni strani ponuja staršem celoten nadzor nad otrokom, ki pa se lahko sprevrže v prevelik nadzor in kot tak škodi otroku.

Leonida Konič: »Na Gimnaziji Rvane na Koroškem ne opažamo upada udeležbe staršev na govorilnih urah.«

Leonida Konič z gimnazije Ravne na Koroškem nam je povedala, da njihova šola storitev e-obveščanja ponuja že drugo leto zapored. Tudi oni ponujajo obveščanje prek vseh sodobnih kanalov komuniciranja. Pri njih je paket, ki ponuja obveščanje o odsotnosti dijaka, brezplačen, tisti, ki ponuja tudi obveščanje o ocenah, pa je plačljiv, cena pa je 25 evrov. Na Gimnaziji Ravne na Koroškem kljub velikemu številu staršev, ki so se odločili za to storitev, niso opazili upada obiska govorilnih ur. Poudarjajo pa, da tudi pri njih obvestila pošljejo s tedenskim zamikom, s čimer ima dijak možnost sam povedati o vseh dogodkih. V tej storitvi vidijo predvsem veliko prednosti.

Informacijski pooblaščenec je v prvem tednu septembra prejel večje število prijav zoper osnovne in srednje šole zaradi ponujanja plačljivih storitev e-obveščanja o prisotnosti otroka v šoli in njegovem uspehu. Zato so opozorili, da je odločitev o tem, kako bodo prejemali te informacije, na strani staršev in jim je ni treba sprejeti.

Nataša Pirc Musar: »Odločitev o načinu prejemanja informacij je na strani staršev.«

Nataša Pirc Musar poudarja še: »Starši se lahko še vedno zadovoljite zgolj z obveščanjem na roditeljskih sestankih, govorilnih urah in seveda od samega otroka.«

Ne glede na to, za katero izmed možnosti ste se odločili, pa je pomembno, da ne pozabite, da smo bili vsi nekdaj otroci in smo tu in tam kakšno ušpičili. Prav zaradi teh 'ušpičenih' zgodb pa se pozneje velikokrat do solz nasmejemo.

Mediaspeed, Thinkstock, lds.si
Dušan Merc: »Tovrstne storitve so lahko dvorezni meč.