Slovenija

Na Ptuju vendarle gradnja nove šole

Gabrijel Toplak
5. 9. 2013, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ministrstvo in ptujska občina podpisala aneks k pogodbi o sofinanciranju gradnje, s katerim so za letos zagotovili denar za gradnjo šole za otroke s posebnimi potrebami. Otroci bodo lahko začeli obiskovati novo šolo najpozneje leta 2016, ptujski župan pa si želi, da bi bila investicija zaključena že prihodnje leto.

Fotografija dotrajanosti stare šole je zgovorna sama po sebi.

Med številnimi Ptujčani je pred dnevi zaokrožila nadvse razveseljiva novica, saj so po osmih letih vendarle sprejeli odločitev o gradnji nove šole za otroke s posebnimi potrebami na Ptuju. Pristojno ministrstvo in ptujska občina sta namreč podpisala aneks k pogodbi o sofinanciranju gradnje, s katerim so za letos zagotovili denar, je po sestanku z župani in predstavnikom ministrstva dejala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Gabrijel Toplak
Za zdaj so na zemljišču v ospredju predvsem pripravljalna dela.

"Začetek novega šolskega leta je za otroke Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka na Ptuju, torej otroke s posebnimi potrebami, njihove starše in tudi ravnateljico poseben dan, saj se je šola končno začela graditi," je pred dnevi poudarila varuhinja človekovih pravic, ki se je v Ljubljani ponovno sestala z vsemi vpletenimi. Sestanka so se poleg ptujskega župana Štefana Čelana udeležili še trije župani, in sicer občin Cirkulane, Vidma ter Majšperka, prišel je tudi državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Aljuš Pertinač, medtem ko so se župani 12 ostalih občin po navedbah varuhinje opravičili. Pogovarjali pa so se o tem, kako naprej, in po besedah varuhinje ugotovili, da je bilo nekaj korakov ob tem, da bodo gradbeni stroji končno pred šolo, že narejenih. „Vse to je pohvalno, a kako naprej,“ se je spraševala Nussdorferjeva in napovedala, da bo od manjkajočih županov tudi izvedela, kaj bi želeli vedeti o gradnji nove šole in kako naj bi k tej gradnji pristopili.

Gabrijel Toplak
Na novonastalem gradbišču je treba urediti tudi dovozno pot.

Pertinač je potrdil, da sta ministrstvo in Mestna občina Ptuj podpisala aneks k pogodbi o sofinanciranju investicije v novogradnjo osnovne šole za otroke s posebnimi potrebami dr. Ljudevita Pivka, s katerim že letos zagotavljajo ustrezna finančna sredstva v višini 350.000 evrov. "Investitorju oziroma ptujski občini smo omogočili, da podpiše ustrezno pogodbo z izvajalcem del, ki ga je izbrala na javnem razpisu. To pomeni, da se je gradnja nove šole že začela," je dejal Pertinač in izrazil upanje, da se bo predvidena investicija zaključila, kot je bilo predvideno. To pomeni, da bi lahko otroci začeli obiskovati novo šolo, ki bo bistveno bolj ustrezna za njihove življenjske in druge potrebe, kot je zdajšnji objekt, najpozneje leta 2016.

Gradbinci so že na zemljišču.

Po besedah županje občine Majšperk Darinke Fakin pa zdaj vse občine, ki so ustanoviteljice šole, čaka še ena naloga. Predvsem ta, da se dokončno dogovorijo, kako zagotoviti preostanek sredstev za dokončanje gradnje. Občine, ki so doslej plačevale najemnino, zdaj želijo postati lastnice, zato morajo zagotoviti del sredstev, je še zatrdila Fakinova. Ptujski župan je dejal, da občina, ki je z aneksom zagotovila 800.000 evrov, že štiri leta gara pri tem projektu in je ena redkih resnih partnerjev. "Kar se tiče začetka gradnje oziroma prve faze, imam podpisan aneks ministrstva za izobraževanje, s čimer so izpolnjeni pogoji za to, da se je gradnja začela," je povedal Čelan in izrazil željo, da bi bila investicija zaključena že prihodnje leto.