Slovenija

Morilcu z Ižanke 30 let zapora

robert.marin@svet24.si
2. 9. 2013, 15.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vrhovni sodniki so kitajskemu priseljencu Zuxiongu Wuju, ki je 18. junija 2010 na Ižanski cesti v Ljubljani zagrešil dvojni umor, potrdili 30-letno zaporno kazen.

Wu je bil prvi obdolženec v Sloveniji, za katerega je tožilstvo zahtevalo dosmrtni zapor.

Kitajski državljan Zuxiong Wu je iz brezobzirnega maščevanja in koristoljubja umoril 46-letnika in njegovo eno leto mlajšo ženo. Umorjena zakonca, prav tako kitajska državljana, sta bila lastnika restavracije Kitajska zvezda na Prulah v Ljubljani, kjer je v kuhinji delal tudi Wu. Menda ni ravno blestel, zato sta ga odpustila, kmalu pa še njegovo ženo, kar naj bi bil tudi motiv za morilski pohod.

Wu je bil prvi obdolženec v Sloveniji, za katerega je tožilstvo zahtevalo dosmrtni zapor.

Morilec je v zgodnjih jutranjih urah v notranjost hiše na Ižanski cesti v Ljubljani vlomil skozi okno, kamor se je povzpel po kovinski lestvi. Nato je odšel v spalnico in tam zakonca v snu napadel z motiko. Čeprav ju je obdelal do nerazpoznavnosti, nesrečnika po mnenju izvedencev sodne medicine, ki so opravili ogled trupla, nista umrla takoj, ampak 15 minut do pol ure po napadu. Wu je s kraja nato zbežal skozi vhodna vrata stanovanja; zaklenil je, se preoblekel, okrvavljena oblačila in morilsko orodje skril v bližnji okolici, še prej pa je oškodovanki ukradel torbico z 830 evri gotovine. Policisti so ga še istega dne prijeli.

Okrožni sodniki so ga avgusta 2011 obsodili na enotno kazen 20 let zapora, višji sodniki pa so mu kazen junija lani zvišali na 30 let, kar so te dni potrdili tudi vrhovni sodniki. Le kot zanimivost: Wu je bil prvi obdolženec v Sloveniji, za katerega je tožilstvo zahtevalo dosmrtni zapor.

Sodni izvedenec psihiater Slavko Ziherl pri Wuju ni opazil duševnih ali vedenjskih motenj, je pa omenjal njegovo jezo do pokojnega para, ki naj ne bi lepo ravnal s sorodniki. Ziherlu je Wu, ki je v kitajski provinci Zheijang le dve leti gulil osnovnošolske klopi, povedal, da si zlobni ljudje, še posebej tisti, ki so hudobni do bližnjih sorodnikov, zaslužijo kazen in da niso vredni življenja (Wujeva soproga je bila sestra umorjene). Takšno pojmovanje, lahko ga označimo za arhaičnega ali primitivnega, je značilno za manj razvita, zaprta okolja in slabše izobražene ljudi, je na sodišču pojasnjeval Ziherl, na razmeroma odročnem kitajskem podeželju pa je na Wujevo osebnost močno vplivala še stroga očetova vzgoja.

Wu je med sojenjem zatrjeval, da je nedolžen, a kaj, ko so v neposredni okolici hiše, v zabojniku za papir, preiskovalci našli njegov DNK na vetrovki, športni majici in nogavici, ob Iščici na motiki, v notranjosti hiše pa še na krampu v kopalnici.