Slovenija

Gradnja nove šole se oddaljuje

Gabrijel Toplak, STA
30. 8. 2013, 11.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlasta Nussdorfer je vodstvu Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka na sestanku v Ljubljani povedala tisto, kar so si najmanj želeli - da je nesmiselno iskati krivca za zamik gradnje, saj se gradnja mora začeti. Bo varuhinja človekovih pravic dosegla, da bo 1. september nov dan D?

Svet 24

O prepotrebni gradnji nove šole za otroke s posebnimi potrebami na Ptuju smo v časniku Svet24 že pisali, tudi o pismu ravnateljice Dragice Emeršič, ki je po prejemu obvestila o pravnomočnosti odločbe o izbiri izvajalca za gradnjo šole pisala varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer, da bi bil lahko kmalu položen temeljni kamen in se bi dela končno začela.

Prostestni shod na prvi šolski dan

Pred dnevi pa se je zgodilo, kar so si najmanj želeli. Varuhinja je v Ljubljani po srečanju z vodstvom Osnove šole dr. Ljudevita Pivka in predstavniki sveta staršev med drugim dejala, da do gradnje, ki bi se morala že začeti, ne bo prišlo. »Nespametno je iskati krivca za zamik gradnje, saj se vsi skupaj strinjamo, da je treba šolo zgraditi.« In ker so tam tudi enoglasno odločili, da je šolo treba zgraditi, bo varuhinja na prvi šolski dan povabila župana Mestne občine Ptuj (MOP) Štefana Čelana in župane okoliških krajev, naj sedejo skupaj in se pogovorijo, kaj se še da narediti, saj gradbeno dovoljenje poteče decembra 2014.

V. d. generalnega direktorja direktorata za investicije na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mitja Valič je v zvezi s tezo, da je ministrstvo glavni ali eden izmed večjih krivcev, da projekt ni prišel do zaključka, povedal: »Največji del bremena za izvedbo tega projekta je na plečih občine Ptuj. Izdan jim je bil sklep o sofinanciranju te naložbe v višini 1,6 milijona evrov s strani ministrstva za štiri leta, a sredstva res niso bila porabljena, ker od občine nikoli nismo dobili zagotovila, da se bo gradnja dejansko in v resnici začela,« je še pojsnil Valič. Ministrstvo še vedno stoji za tem projektom in ga podpira, dodaja, da so vse aktivnosti usmerjene v zagotovitev deleža financiranja, kar je približno 44 odstotkov celotne vrednosti investicije (4,2 milijona evrov). Ko bo MOP resno in odgovorno pristopila k izvedbi, bo deležna finančne podpore ministrstva.

Čistilke morajo vsak dan pometati odpadlo fasado.

Starši otrok s posebnimi potrebami so dejali, da oni prav gotovo niso tisti, ki bi iskali krivce in kazali nanje. Zdenka Vindiš Zavratnik, ena od njih, pravi, da želijo le zaščititi pravice svojih otrok, ki so zapisane v ustavi in zakonih, zato bodo starši na prvi šolski dan organizirali protestni shod, s katerim želijo opozoriti slovensko javnost, v kakšnih razmerah se šolajo otroci s posebnimi potrebami. Tudi ravnateljica je po nekaj dneh še vedno razočarana, da do gradnje nove šole ne bo prišlo. »Seznanili so nas, da je težava financiranje, ki bi bilo lahko urejeno, če bi ptujski župan pravočano dosegel dogovor z okoliškimi občinami in bi državnim ustanovam predstavil konkretne predloge financiranja. Še vedno upamo, da bomo na novem sestanku pri varuhinji prihodnji teden, kamor so vabljeni tudi ptujski in drugi župani soustanoviteljic, vendarle izvedeli kaj spodbudnega,« je optimistična  Emeršičeva. So pa nad stanjem šole ogorčene tudi čistilke, ki morajo, kot pravijo, skoraj vsak dan pometati odpadlo fasado, veliko (nepotrebnega) dela na račun dotrajanosti imajo tudi v kletnih prostorih šole