Slovenija

Morebitno imenovanje Mišiča za predsednika uprave luke nehigienično

STA / S.R.
21. 8. 2013, 15.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Morebitno imenovanje dosedanjega državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper bi bilo povsem neetično in nehigienično, menijo v NSi.

NSi
V NSi menijo, da je Morebitno imenovanje Gašparja Mišiča za predsednika uprave luke nehigienično.

Po njihovi oceni gre za prvovrsten vpliv politike na gospodarsko družbo, kar ne more prinesti želenih gospodarskih rezultatov. V NSi med drugim izpostavljajo, da je Gašpar Gašpar Mišič tudi brez izkušenj, ki so pri vodenju tako pomembnega in velikega podjetja, kot je Luka Koper, nujno potrebne. Sprašujejo se, "ali bo vlada svoje vlečne konje sedaj vpregla v ladje" in čemu takšen interes koalicije, da Gašpar Mišič postane predsednik uprave luke.

Kot so zapisali, ima vlada v skladu z zakonom pravico, da kadruje v podjetjih v državni lasti. Problem pa je, da kadruje nekompetentne in nestrokovne ljudi. "Glavna referenca je članska izkaznica ene izmed vladnih strank," ugotavljajo v NSi. Tovrstno politično kadrovanje pa po njihovem mnenju dokazuje, da je skrajni čas za prodajo podjetij v državni lasti.

Sicer pa so v omenjeni stranki spomnili tudi na izjavo premierke Bratuškove, ki je 27. februarja v državnem zboru dejala: "Kdor bo v tej zgodbi iskal osebne koristi ali kratkoročni prestiž, nima v njej kaj iskati." A v NSi ugotavljajo, da to ne drži.

Opažajo namreč, da "v tej vladni zgodbi postaja vse bolj ključno iskanje osebnih koristi" in da koalicija dnevno nastavlja svoje "zaslužne" politične kadre na vodstvene položaje v državnih podjetjih. "Meril in kriterijev, razen političnih referenc, v glavnem ni. Pomembna je le strankarska pripadnost," dodajo v NSi. Enako po njihovi oceni velja za primer kandidature Gašparja Mišiča za predsednika uprave luke.