Slovenija

V Perniškem jezeru poginjajo

STA/M.J.
16. 8. 2013, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Perniško jezero, ki se spet sooča s poginom rib, potrebuje celovito rešitev, je danes v Ljubljani poudaril minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Občina Pesnica si želi ob jezeru razvijati predvsem turizem in mora zdaj predstaviti idejno zasnovo za ureditev območja. Sledila bo priprava projektne naloge, ki jo bo financiralo ministrstvo.

Za pogin rib si krive visoke temperature in pomanjkanje kisika (simbolna fotografija).

Židan se je z ekipo danes srečal z županom občine Pesnica Venčeslavom Senekovičem in direktorjem in solastnikom ribogojniške družbe Riba Maribor, ki je večinska lastnica jezera, Dušanom Rapocem.

V Perniškem jezeru je namreč v začetku avgusta poginilo preko 20 ton rib. Vzrok naj bi bile povečane temperature vode in zato pomanjkanje kisika.

Samo jezero sicer zaradi velike količine mulja ne omogoča turizma in predstavlja celo grožnjo. "Lokalna skupnost bo razmislila, kaj želi, ministrstvo pa bo potem financiralo projektno nalogo," je pojasnil Židan. Minister kot možnost pri financiranju celovite rešitve jezera vidi tudi v kohezijskih sredstvih in v sredstvih vodnega sklada. Prva naloga pa je predvsem odstranitev poginulih rib.

Senekovič pravi, da se različni problemi v jezeru vrstijo že dolga leta. Občina pa si želi, da bi jezero služilo tako akumulaciji vode kot gospodarski in turistični dejavnosti.

Rapoc je pojasnil, da je v jezeru verjetno okoli 400.000 kubičnih metrov odvečnega mulja ter da bi stroški odstranitve znašali več 100.000 evrov. Izpostavil je tudi problematiko deponiranja tolikšne količine mulja.

Ribe so poginile v spodnjem delu jezera, ki ob tako nizki gladini ni dostopno za odlov rib. Prav tako v tem delu ne poteka ribogojstvo, saj jezero ni primerno urejeno. Krapi so se sami razmnoževali, odlov pa ni bil mogoč.

Jezero je večnamenski zadrževalnik, katerega osnovna funkcija je zadrževanje visokih vod. Zaradi premajhnega dotoka vode in prevelikega izparevanja vode je v zadnjem mesecu prišlo do upada gladine, zato predvidevajo, da je do pogina rib prišlo zgolj zaradi povečane temperature vode in posledično do pomanjkanja kisika, kar se je zgodilo že pred leti.