Slovenija

Slovenija močno razdejana

Petra Rupnik / STA
31. 7. 2013, 07.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po Sloveniji so včeraj odpravljali posledice ponedeljkovega neurja, ki je skupaj z močnim vetrov najprej zajelo Primorsko in Gorenjsko, nato osrednjo Slovenijo ter Štajersko in Koroško.

Facebook, Miha Kadunc, Petra Tomažič
Grosupeljski gasilci so imeli polne roke dela.

V rahlo blažji obliki je prizadelo še jugovzhodno Slovenijo in Pomurje.

Facebook, Miha Kadunc, Petra Tomažič
Neurje je takole pustošilo po Grosupljem.

Veter je po Sloveniji odkril veliko streh in podrl precej dreves. V večini primerov so takoj posredovali gasilci. Ti so v Slovenski Istri skupno opravili pet intervencij. So pa bili na Obali na delu tudi reševalci, ki so morali oskrbeti 62-letnega Poljaka, ki je želel v Kopru privezati manjšo jahto, a si je pri tem huje poškodoval roko, jahta pa se je potopila.

Facebook, Miha Kadunc, Petra Tomažič
V Rožni dolini v Ljubljani je ulico zaprla podrta smreka.

Več dela so imeli gasilci na območju Ljubljane, kjer so posredovali kar 128-krat. Med drugim je močan veter razkril velik del strehe študentskega doma Akademski kolegij in tudi streho sosednjega Pionirskega doma ter odkril pločevino na Osnovni šoli Kašelj. Na obeh objektih so gasilci streho zaščitili s folijo. Skupno je občina za sanacijo predala 200 kilogramov folije, 15 kilogramov žebljev in tri kilograme lepenkarjev. Ljubljanski gasilci so odstranili tudi 66 podrtih dreves.

Facebook, Miha Kadunc, Petra Tomažič
V Šentvidu pri Grobelnem je streho dobesedno odpihnilo.

Na Štajerskem se je zaradi neurja podrlo več dreves in električnih drogov, veter je razkril tudi več stavb, ki so jih gasilci zasilno prekrili. Kot so povedali v regijskem centru za obveščanje v Mariboru, so v ponedeljek zvečer in v noči na včeraj prejeli kar 560 klicev na pomoč. Večinoma je šlo za gmotno škodo, poškodovanih oseb pa ni bilo. Gasilci so morali med drugim posredovati v osnovni šoli Gustava Šiliha Maribor, kjer je s strehe odneslo tri strešne plošče.

Facebook, Miha Kadunc, Petra Tomažič
V akciji so bili tudi gasilci PGD Šentvid pri Grobelnem.

V občini Lenart je zaradi padca elektrodroga zagorelo strnišče na osmih hektarjih požete njive, požar so pogasili gasilci.

Facebook, Miha Kadunc, Petra Tomažič
Prizor iz Mirne.

Neurja na širšem Celjskem in Koroškem so poleg odkritih streh na objektih zaradi podrtih dreves ter strešnikov, kamenja in drugih predmetov na cestah povzročala tudi težave v prometu, so sporočili s Policijske uprave Celje, kjer so bili obveščeni tudi o padcu s strehe. Med popravilom strehe, ki jo je razkril močan veter, je z višine 4,5 metra padel 44-letni občan Polzele, ki se je pri padcu hudo poškodoval. Tudi sicer se je med vremenskim besnenjem poškodovalo več ljudi.

Facebook, Miha Kadunc, Petra Tomažič
Cesta pri Ajdovščini – na dvorišče se je zrušilo drevo.

Na 45-letnega Ljubljančana, ki je na Kajuhovi ulici pospravljal smeti okoli zabojnikov, je padla veja in ga hudo poškodovala. Na Ižanski cesti v Ljubljani pa je ob neurju del strehe padel na 83-letnika. Oba so reševalci prepeljali v ljubljanski klinični center.

Facebook, Miha Kadunc, Petra Tomažič
V Vevčah pri Ljubljani je veter lomil veje.

O poškodbah zaradi neurja poročajo tudi z novomeške policijske uprave, kjer je drevo padlo na 22-letno žensko in ji poškodovalo nogo.

Že v ponedeljek pozno zvečer pa so murskosoboški policisti sporočili, da so jih obvestili o morebitni utopitvi 77-letnega moškega v reki Muri v bližini naselja Petanjci.