Slovenija

Slovenska birokracija ubija

robert.marin@svet24.si
24. 7. 2013, 13.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Konec junija je življenje Blaža Gašperšiča iz Celja pripeljalo do točke, da se je odločil zaprositi za denarno socialno pomoč.

Arhiv Svet 24
»Do takih napak ne bi smelo prihajati. To ni normalno. Smo kot številke. Pravzaprav me je sram, da sem Slovenec.« 35-letni Celjan Blaž Gašperšič

Toda bil je zavrnjen. Večkrat. Ker naj bi imel v lasti nepremičnini na območju Kranja. Po dolgotrajnem boju z uradniki pa se je izkazalo, da je šlo zgolj za 'napako v sistemu'.

35-letnik je konec julija oddal vlogo, potem pa je bil zavrnjen, češ da mora predložiti dokumentacijo glede lizinga vozila, ki ga je kupil za 150 evrov, pred pol leta pa prodal za 50 evrov.

»Na socialni službi pravijo, da je zadeva zdaj rešena, da sem upravičen do denarne socialne pomoči. Ampak še vedno mi ne gre v glavo, kako se lahko pojavljam kot lastnik stanovanj, s katerimi nimam nobene zveze,« je za Svet24 pojasnil Gašperšič.

35-letnik je konec junija oddal vlogo, potem pa je bil zavrnjen, češ da mora predložiti dokumentacijo glede lizinga vozila, ki ga je kupil za 150 evrov, pred pol leta pa prodal za 50 evrov. Še bolj pa ga je presenetil podatek, da je lastnik dveh nepremičnin v Stražišču pri Kranju. Šel je na socialno in uradnikom pojasnil, kako je z avtom in da nima v lasti nobenih nepremičnin, a se je zgodba ponovila. Ko je dobil pošto, mu je 'dvignilo pokrov'.

»V petek sem od osmih zjutraj do večera skakal od socialne do Gursa. Gospa na socialni pravi, da moram jaz njej dokazovati, da nisem lastnik. Direktor Gursa pravi, da lahko oni kot javni uslužbenci posredujejo podatke socialni službi. Na socialni spet pravijo, da gre za osebne podatke in da z Gursa ne smejo ...«

Gašperšič je s pomočjo območnega direktorja Gursa, Damjana Kvasa, Uradu RS za nepremičnine poslal nekaj preprostih vprašanj, in sicer: kako se je lahko pojavljal kot lastnik dveh stanovanj, od kje in kdaj je prišel ta podatek ter kdo ga je potem izbrisal kot lastnika.

Iz nepremičninskega urada je prejel odgovor: »V REN je bil kot lastnik stavbe 2131-499-1 v času popisa vpisan Gašperšič Blaž (EMŠO 0509977500206). Oseba ima enako ime in priimek kot lastnik, vpisan v zemljiško knjigo. V času obveščanja lastnikov o vrednosti nepremičnin (ko so vsi lastniki, vključno z vami, prejeli obvestila, katere nepremičnine so v registru nepremičnin vpisane na njihovo ime) in pozneje za navedene nepremičnine nimamo evidentirane pripombe glede lastništva (ne s strani pravega lastnika, ne s strani vpisanega lastnika Gašperšič Blaž (EMŠO 0509977500206)), zato je stanje ostalo nespremenjeno do spremembe lastništva na zemljiški knjigi. Iz zemljiške knjige je razvidno, da je 11. 4. 2013 Gašperšič Blaž (roj. 1952) prodal delež na parceli (na kateri stoji tudi stavba 499-1) drugi osebi. Na podlagi sklepa zemljiške knjige se je 4. 7. 2013 spremenilo lastništvo tudi v katastru in registru nepremičnin. Do izvedbe spremembe na podlagi sklepa zemljiške knjige (do 4. 7. 2013) je bil v registru nepremičnin kot lastnik stavbe 2131 499-1 vpisan napačen Gašperšič Blaž (0509977500206).«

Iz uradniške latovščine razberemo, da je bil v register vpisan napačen Blaž Gašperšič – naš sogovornik, rojen leta 1977, namesto pravega lastnika, rojenega leta 1952. Enako pri drugi nepremičnini. Menda je do napake prišlo pred leti ob popisu nepremičnin. Toda naš sogovornik trdi, da v času obveščanja lastnikov o vrednosti nepremičnin ni dobil nobene pošte: »Navsezadnje bi moral, če sem lastnik teh stanovanj, državi v vseh teh letih plačevati davek. Pa ga nisem. Ker nikoli nisem imel v lasti nobene nepremičnine. Pravijo, da je prišlo do napake v sistemu. Do takih napak ne bi smelo prihajati. To ni normalno. Smo kot številke. Pravzaprav me je sram, da sem Slovenec.«

Tako to gre. Zgodba se je za našega bralca končala 'srečno'. Včasih pa zaradi 'sistemskih napak' ljudje tudi umirajo.