Avto-moto

Novi karavanski leon

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
24. 7. 2013, 12.40
Posodobljeno: 24. 7. 2013, 13.00
Deli članek:

Seat je predstavil karavansko različico modela Leon, ki bo pri nas na voljo že na začetku naslednjega leta.

Po tem ko je Seat prejšnjo različico modela Leon nudil le v kombilimuzinski različici, bo aktualni na voljo kot kombilimuzina, kupe, pa tudi karavan.

Glavno vprašanje, ki se pojavi ob vsaki predstavitvi novega karavana: kakšen je prtljažnik? Leonov meri 587 oz. 1.470 litrov, s čimer se uvršča v povprečje v svojem razredu. V resnici pa se tukaj pri novincu še zdaleč ne konča, kajti ima nekaj presenetljivih novih značilnosti, ki jih ni bilo pričakovati. 

Novi leonov dizajn temelji na že poznani oblikovni filozofiji, v skladu s trendi pa bo na voljo s tako varčnimi motorji, kot športnejšimi motorji. Med njimi bomo našli TDI in TSI motorje gibne prostornine 1,2 do 2,0 litra, oz. močjo od 63 do 135 kW. Prepričljiv je podatek, da ST različica tehta le 45 kilogramov več kot običajna (čeprav meri v dolžino 27 centimetrov več), torej 1.233 kilogramov in je tako najlažji karavan v svojem razredu. 

Da Seat ni pozabil na funkcionalnost dokazuje sistem daljinskega odklepa naslona zadnjih sedežev, dvojno prtljažno dno in vodoravno poklopno naslonjalo sovoznikovega sedeža (za lažji prevoz dolgih predmetov).

Ena izmed presenetljivih novosti je, da je VW dovolil svoji hčerki Seat uporabiti odličen sistem DCC za samodejno uravnavanje podvozja. Ta sistem je do zdaj namreč bil na voljo le za VW-jeve modele, ne pa tudi za druge v hiši. DCC bo na voljo za izvedbo FR, tako pa si bomo lahko nastavljali modus vožnje: sport, ECO in individual. Poleg DCC bo za novi leon ST na voljo še sistem ACC, sistem avtomatskega uravnavanje razdalje. Ta sistem deluje s pomočjo radarja ter ohranja nastavljeno hitrost in izbrano razdaljo, tako pa pospešuje in zavira v tekočem prometu. Deluje od 30 do 160 km/h. 

Sicer pa bodo na voljo še serijska funkcija večnaletnega zaviranja, sistem za zaznavanje utrujenosti voznika ter dva sistema, ki delujeta s pomočjo kamere – avtomatski vklop/izklop dolgih luči in asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu. Omeniti je potrebno še SEAT Easy Connect, multimedijski sistem, ki omogoča upravljanje zabavnih in komunikacijskih funkcij. Ima 5,8-palčni zaslon na dotik. 

Novi leon ST bo k nam prispel na začetku naslednjega leta, o cenah pa zaenkrat še ni govora.