Slovenija

Predsednik Pahor na obisk v Makedonijo

STA / S.R.
16. 7. 2013, 07.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor se bo danes in v sredo mudil na uradnem obisku v Makedoniji.

Facebook
Borut Pahor.

Glavne teme njegovih pogovorov v Skopju bodo krepitev dvostranskega sodelovanja med državama, posebej gospodarskega, seznanitev z notranjepolitičnimi razmerami v Makedoniji in z njenim napredkom na poti v EU in Nato ter regionalno sodelovanje. Kot poudarjajo v Pahorjevem uradu, sodelovanje med državama na gospodarskem in razvojnem področju zavzema posebej pomembno mesto. V pogovorih bodo posebej izpostavljene priložnosti za slovenske vlagatelje na področju obnove in izgradnje energetskih objektov ter pri ekoloških projektih, v sektorju turizma in pa pri zgodnji pridelavi hrane.

Pahor bo v sredo med drugim obiskal lani odprto hidroelektrarno Sv. Petka na reki Treski. Gre za eno največjih investicij na področju energetike na Zahodnem Balkanu v zadnjih letih, katere gradnjo je vodil slovenski Riko.

Pahor bo z gostiteljem, makedonskim predsednikom Gjorgjem Ivanovom danes govoril tudi o približevanju Makedonije EU in članstvu v Natu. Napredek v tej smeri že nekaj časa blokira Grčija zaradi spora glede uradnega imena Makedonije.

Kot so zapisali v Pahorjevem uradu, bo Slovenija še naprej "podpirala Makedonijo pri procesu uresničevanju reform, potrebnih za evroatlantske integracije, kot tudi pri reformah, ki omogočajo učinkovitejše delovanje države same".

Predsednika bosta poleg tega izmenjala poglede na aktualno dogajanje na Zahodnem Balkanu. Pri tem bodo v ospredju priprave na prihajajoči vrh procesa Brdo, ki ga bo 25. julija na Brdu pri Kranju Pahor gostil skupaj s hrvaškim kolegom Ivom Josipovićem.

Slovenskega predsednika bosta v okviru obiska v sredo sprejela še predsednik sobranja Trajko Veljanovski in premier Nikola Gruevski.