Slovenija

Bodo mladi sedaj lažje prišli do službe?

STA / S.R.
15. 7. 2013, 20.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mladi pozdravljajo danes sprejet zakon o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva, ki predvideva olajšave za delodajalce, ki bodo za nedoločen čas zaposlili mlajšega od 30 let.

Radio Akutal
Se bo brezposelnost med mladimi znižala?

Tako na Mladinskem svetu Slovenije (MSS) poudarjajo, da je ukrep za mlade v teh časih ustrezen in potreben, pa čeprav je začasne narave. Lani je namreč brezposelnost mladih porasla za več kot 30 odstotkov, opozarjajo na MSS. Zato pozdravljajo aktivno reševanje položaja mladih, saj da je situacija na področju brezposelnosti te ciljne skupine v Sloveniji alarmantna.

Kot so pojasnili, gre predvsem za finančno olajšavo podjetjem, ki pa ne pomeni ustvarjanja novih delovnih mest. Podobno kot pri projektu subvencioniranja zaposlitev za mlade brezposelne Prvi izziv bodo po oceni MSS tudi tokrat zaposlovali tisti delodajalci, ki so to že sprva nameravali. A ob tem poudarjajo, da je tudi takšen ukrep potreben, saj da so v trenutni krizi finančne in davčne olajšave za podjetja odločilnega pomena za likvidnost podjetij.

Predsednica MSS Tea Jarc je navedla, da mladi niso problem te družbe, ampak njena rešitev. Izpostavila je tudi potrebo po sistemskih spremembah na področju izobraževanja in trga dela v luči dolgoročnega reševanja problema brezposelnosti mladih pri nas, so še sporočili z MSS.

Poslanci so namreč danes s 54 glasovi za in štirimi proti sprejeli zakon, po katerem bodo delodajalci, ki bodo za nedoločen čas zaposlili mlajšega od 30 let, za prvi dve leti oproščeni plačila prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti. Ukrep je začasne narave in se bo nanašal na čas od 1. novembra letos do konca prihodnjega leta.