Slovenija

Agrokor pri AVK priglasil koncentracijo z Mercatorjem

STA / J.P.
12. 7. 2013, 17.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaški Agrokor je danes pri Javni agenciji RS za varstvo konkurence (AVK) priglasil koncentracijo z Mercatorjem, je za STA potrdil direktor AVK Andrej Krašek.

Facebook
Na agenciji bodo najprej preverili, ali je priglasitev popolna.

Na agenciji bodo zdaj najprej preverili, ali je priglasitev popolna, nato pa imajo 25 delovnih dni za sprejem odločitve.

Če bo AVK ugotovila, da prihaja zaradi Agrokorjevega nakupa 53-odstotnega lastniškega deleža Mercatorja do omejevanja konkurence na slovenskem trgu, bo imel hrvaški koncern nato 60 delovnih dni za sprejem ustreznih ukrepov, je še povedal Krašek.

Agrokor je s konzorcijem prodajalcev Mercatorja pogodbo podpisal 14. junija, za priglasitev konkurence pa je imel 30 dni. To pomeni, da se bi rok iztekel sredi julija.

Priglasitev v Sloveniji sledi podobnemu koraku na Hrvaškem, kjer se Agrokor sooča z veliko večjimi izzivi glede učinka posla na položaj na trgu.

Hrvaška agencija za varnost konkurence (AZTN) je ta teden potrdila, da je Agrokor svojo koncentracijo z Mercatorjem priglasil v začetku julija. Kot so ob tem spomnili v hrvaškem regulatorju konkurence, so Agrokor seznanili, da bo moral zaradi velikosti tržnega deleža po prevzemu Mercatorja prodati ali zapreti nekatere svoje prodajalne, posebej na območju Zagreba.

AZTN je pojasnil tudi, da so Agrokor opozorili, da bo moral predlagati ukrepe, ki so usmerjene k dezinvestiranju.

Že nekaj dni po junijskem podpisu pogodbe o prevzemu Mercatorja je agencija ocenila, da bo novi tržni delež Agrokorja v prodaji na drobno na Hrvaškem med 30 in 40 odstotkov, kar je zelo blizu prevladujočem položaju na trgu.

Odobritev koncentracije je ključna za to, da bo Agrokor dobil sredstva za nakup Mercatorja s strani partnerjev pri poslu, Evropske banke za obnovo in razvoj ter skladov Blackstone in One Equity Partners.

Agrokor se je ob podpisu pogodbe s prodajalci Mercatorja zavezal, da bo za nakup plačal 240 milijonov evrov ali 120 evrov za delnico.

Agrokor bo moral, če bo do zaključka posla prišlo, objaviti prevzemno ponudbo za vse preostale delnice. To pomeni, da bo moral za preostalih 47 odstotkov Mercatorja zbrati še približno 200 milijonov evrov. Pričakuje se, da naj bi bil posel izpeljan spomladi prihodnje leto.