Črna kronika

Nadarjeni študent zaklal mamo

Arhiv
12. 7. 2013, 16.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Neskesanega študenta Jeffreyja Pyna čaka dosmrtna ječa zaradi okrutnega krvavega umora svoje duševno bolne matere.

Reuters

Dvaindvajsetletni nekdanji srednješolski odličnjak in uspešen športnik bi bil morda obtožen na vsega trinajst let zapora, vendar je študent biologije razbesnel sodišče, ker ni hotel priznati krivde. 

Zato je michiganski sodnik Leo Bowman zavrnil predlog tožilcev, da bi bil obsojen na trinajst oziroma največ trideset let zapora, in Pyna poslal v zapor za najmanj dvajset in največ šestdeset let. »Mislim, da ni varno, da je Pyne na prostosti, dokler ne prizna vloge, ki jo je odigral pri zločinu,« je dejal sodnik in pri tem poudaril okrutnost in brutalnost umora: morilec je Ruth dvanajstkrat grozljivo udaril s palico in šestnajstkrat zabodel z nožem. Tožilci so Ruthin umor poimenovali klasičen primer pretiravanja pri ubijanju in dodali, da je sina, študenta Univerze v Michiganu, popadel bes zaradi maminega nesramnega vedenja. Ruth je imela bipolarno motnjo in paranoično shizofrenijo. Nagnjena je bila k nasilnim izbruhom in je sina občasno fizično napadla. »Morilec je bil resnično vznemirjen, tako vznemirjen, da jo kar zabadal, zabadal in zabadal,« je povedal Ruben Ortiz-Reyes, mrliški oglednik okrožja Oakland. Vendar številni prijatelji nočejo verjeti, da je kriv, njegov oče Bernard pa prisega, da se bo na obsodbo pritožil. »Nihče ne ve, kdo je ubil mojo ženo. Prepričan pa sem, da moj sin ni imel ničesar s tem. Do matere ni bil nikoli nasilen.« Ruth je bila mesece pred smrtjo v bolnišnici in v zaporu, ker je sina pretepala z golimi pestmi in ga poskušala zadaviti. Sedemindvajsetega maja 2011, pravijo tožilci, je Pyne, sit materine okrutne zlorabe, eksplodiral.

Obsodili so ga brez prič, ali morilnega orožja

V garaži njihovega doma jo je mnogokrat udaril s topim predmetom in jo potem zabadal še v vrat in prsni koš. Neverjetno, toda tožilstvu je uspelo, da so Pyna obsodili brez prič ali morilnega orožja. Trdili so, da ga je gnala želja, da bi končal mamino zlorabo, in poudarili, da je njegov alibi na trhlih nogah. Obsojeni zatrjuje, da je v času umora sadil grmovje lilij pred hišo nekdanje učiteljice, ta pa pravi, da je to počel nekaj dni prej. Poleg tega je imel po rokah sveže žulje, ki jih je po mnenju tožilstva dobil, ko je mahal z orožjem, po vsej verjetnosti s težko desko. Pynov odvetnik po drugi strani trdi, da je Ruth verjetno ubil neznanec – krvi željni zlikovec, kakršen je bil denimo kanibalski serijski morilec Jeffrey Dahmer. »To je nekaj, kar bi storil Jeffrey Dahmer, ne Jeffrey Pyne,« je dejal. Tožilstvo je zahtevalo obsodbo za umor prve stopnje, porotniki pa so ga spoznali za krivega nenaklepnega umora. Detektiv šerifovega okrožja Gregory Glover je prepričan, da so bili porotniki precej sočutni do Pyna, ker ga je mama pretepala in verbalno zlorabljala. Toda eden od tožilcev je poudaril, da njena mentalna bolezen ni izgovor za umor in da je Ruth potrebovala 'sočutje in ljubečo nego'. Pyne kljub temu vztraja, da ni kriv, in prisega, da bo 'vztrajal pri svoji nedolžnosti'.