Slovenija

Štajerska: Tatovi, morilci in nabite šibrovke

Gabrijel Toplak
10. 7. 2013, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Policisti Policijske uprave Maribor so v zadnjem tednu izvedli več preiskav. Ujeli so mladeniče, ki so kradli po vsej državi, osumljenca, ki je tastu prerezal vrat, z zbiranjem obvestil in dokaznih predmetov dva moška, ki sta v stanovanju oziroma hiši gojila konopljo, in 52-letnika, ki je imel doma pravo orožarno

Gabrijel Toplak
Zaseženi kosi orožja, ki jih je osumljenec razkazoval v lokalu.

Na Policijski upravi Maribor sta včeraj vodja sektorja kriminalistične policije Robert Munda in Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi, predstavila uspešne policijske preiskave, ki so jih izvedli v zadnjem tednu, in zaseženo pokazala na fotografijah. Gre za preiskavo serije vlomov in prijetje osumljencev, uboja v Trnovcih, najdbo prirejenih prostorov za gojenje konoplje ter zaseg več kosov orožja na območju Policijske postaje (PP) Gorišnica.

Munda je dejal, da so serijo vlomov oziroma tatvin izvrševali trije 22-letniki iz Maribora na območju celotne Slovenije. Dva so sicer prijeli že konec junija leta 2011, vendar takrat policisti niso našli dovolj dokazov za predajo preiskovalnemu sodniku. »Z nadaljnjim zbiranjem dokaznih predmetov in obvestil pa smo jih vendarle uspeli zbrati dovolj, da smo lahko 3. julija odvzeli prostost vsem trem osumljenim, ki so bili dejavni praviloma v dopoldanskem času. Vlom skozi okna ali balkonska vrata so izvršili, šele ko se na njihovo zvonjenje ni nihče odzval. Odnašali so vrednejše predmete, kot so zlatnina, novejši televizorji, harmonika in podobno,« je razložil Munda.

Najbolj dejavni so bili na območju PP Maribor II ter Ptuja in Ormoža, vendar čeprav so raziskali 10 kaznivih dejanj, začenši avgusta leta 2012 po zabavi v slovenskem Primorju, bi se lahko po njihovi oceni to število povečalo še za 20. Ocenjena škoda zaseženih predmetov, ki so jih našli v hišnih preiskavah, znaša 23 tisoč evrov, fantom pa grozi do 5 let zapora. O družinski tragediji v Trnovcih, kjer je 32-letni mladenič zabodel tasta, ki je zaradi močnih krvavitev umrl na kraju dogodka, je Munda pojasnil, da so bili v tej družini že dlje časa prisotna nesoglasja, šlo je tudi za zlorabo alkohola. Osumljenca so policisti prijeli, preiskovalni sodnik pa je zanj odredil pripor.

Policisti PP Maribor II so 6. julija z zbiranjem obvestil in dokazov prišli tudi do podatka, da 41-letni Mariborčan v stanovanju goji prepovedano konopljo. V hišni preiskavi so našli t. i. laboratorij za gojenje in 48 sadik ter zoper kršitelja podali kazensko ovadbo. V Rogozi pri Mariboru pa so policisti PP Rače ugotovili, da ima 37-letni domačin v hiši prostor za pridelavo konoplje in na podlagi dokazov uspeli od Okrožnega sodišča v Mariboru pridobiti dovoljenje za hišno preiskavo. Našli so dva prostora za gojenje in 404 sadik konoplje ter hkrati ugotovili, da je bil osumljenec mimo števca za električno energijo priključen na električno omrežje, zato bo ovaden tudi za kaznivo dejanje tatvine. Grozi mu od 1 do 10 let zapora, za tatvino pa zapor do treh let.

Policisti iz Gorišnice so prijeli še 52-letnega osumljenca, ki je v gostinskem lokalu v Zamušanih razkazoval pištolo in drugo hladno orožje. Naslednji dan so opravili hišno preiskavo in v hiši našli pravo 'orožarno' (lovski puški, pištolo, teleskopsko palico, več vrst nabojev...), osumljenec pa je kriv nedovoljene proizvodnje in prometa orožja in eksplozivov. Grozi mu zapor od 6 mesecev do 5 let.

Gabrijel Toplak
Gabrijel Toplak
Tatovi so ukradli celo harmoniko.
Gabrijel Toplak
Gabrijel Toplak
Robert Munda in Miran Šandl iz PU Maribor.