Svet

Umrl znani novinar in avanturist Željko Malnar

STA / S.R.
10. 7. 2013, 09.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V zagrebški kliniki za pljučne bolezni je v torek umrl znani hrvaški novinar, potopisec in raziskovalec Željko Malnar, so poročali hrvaški mediji.

Kurir-info.rs
Poslovil se je znani hrvaški novinar in avanturist Željko Malnar.

Malnar je bil v zadnjih letih znan kot kolumnist tednika Globus in voditelj televizijske oddaje Nočna mora. Malnar je bil avtor več kot 70 dokumentarnih filmov in reportaž iz različnih delov sveta. Sredi 80. let prejšnjega stoletja sta s kolegom Bornom Bebekom objavila znani potopis "V iskanju izgubljenega mesta", ki je bil na Hrvaškem večkrat ponatisnjen.

Novinarstvo je študiral v Indiji, kjer je potem več kot desetletje vodil raziskovalne ekspedicije, kot tudi v drugih azijskih državah. Medtem je sodeloval s takratno radiotelevizijo Zagreb.

Na Hrvaškem se ga najbolj spomnijo po nočni tragikomični oddaji "Nočna mora Željka Malnarja", ki so jo na lokalnih zagrebških televizijah predvajali med letoma 1992 in 2010.

V njej se je predstavljal kot samooklicani predsednik namišljene Republike Peščenice, njegovi sodelavci "na oblasti" in v oddaji pa so bile osebe z družbenega roba. Pešćenica je sicer delavska soseska v vzhodnem delu hrvaške prestolnice.

Malnar je bil rojen v Zagrebu leta 1944, študiral pa je medicino in eksperimentalno zoologijo.