Slovenija

Premierka v bolnišnici

P.R.
9. 7. 2013, 14.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Izolska bolnišnica ima le še do jutri, ko nastopi plačilni dan, čas zagotoviti denar za plače. Včeraj se je v bolnišnici, ki se je znašla v škripcih, mudila premierka Alenka Bratušek.

Facebook

Premierko Alenko Bratušek je spremljala delegacija, sicer pa je bila gostiteljica poslanka stranke Lejla Hercegovac. Ogled bolnišnice je vodil strokovni direktor Felice Žiža, prisoten je bil tudi izolski župan Igor Kolenc. Ministra za zdravje Tomaža Gantarja na obisku ni bilo, saj je bil na službeni dolžnosti v Litvi.
Po neuradnih podatkih Primorskih novic pa ga menda že ob načrtovanju tega obiska niso povabili. Sicer pa je Gantar na petkovi tiskovni konferenci sporočil, da je v zvezi z grozečo blokado računov v slovenskih bolnišnicah že ukrepal. Nekaterim slovenskih bolnišnicam namreč grozi, da zaradi neplačevanja računov ne bodo več dobivale zdravil, pod vprašajem pa so tudi drugi medicinski pripomočki in plače zaposlenih. Gantar se je v zvezi s tem problemom pogovoril z Davorinom Pohercem, direktorjem Kemofarmacije, sicer največjim dobaviteljem zdravil in medicinskih pripomočkov. Dogovorila sta se, da bodo blokade računov neplačnikov začasno zaustavili, čeprav gre za začasen in kratkoročen ukrep.

V tem tednu bo Gantar iskal rešitve za ta problem s predsednico vlade Alenko Bratušek in finančnim ministrom Urošem Čuferjem. Skupna vsota terjatev vseh bolnišnic do dobaviteljev namreč po njegovih podatkih presega 70 milijonov evrov, večji del tega zneska so zapadle terjatve. Dogovorjeno je tudi, da se po sestanku z Bratuškovo in Čuferjem v roku 14 dni sestanejo še z dobavitelji. Predstavili jim bodo predlagane rešitve s strani vlade, ki pa jih ni razkril. Dejal je le: »Kratkoročno je treba zagotoviti dodaten denar, druge rešitve ni.«