Slovenija

Mladi so prioriteta, rešitev in prihodnost

STA / S.R.
9. 7. 2013, 14.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mladi so naša prioriteta, nikakor problem, kvečjemu rešitev in naša prihodnost, je v DZ poudarila predsednica vlade Alenka Bratušek.

Radio Aktual
Stopnja brezposelnosti med mladimi v Sloveniji je 23 odstotkov.

Izpostavila je, da želi vlada z zakonom o interventnih ukrepih na področju trga dela v naslednjih letih vzpodbuditi zaposlovanje mladih. Vlada ocenjuje, da bi ta ukrep pomagal do 5000 zaposlitev mladih. Vlada je v parlamentarno proceduro vložila zakon o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva, kjer so predlagane začasne spodbude zaposlovanja mladih brezposelnih do 30. leta. O tej tematiki je premierko vprašal tudi Jani Möderndorfer. Zanimalo ga je predvsem, koliko mladih naj bi prek tega ukrepa dobilo zaposlitev.

Bratuškova je pojasnila, da naj bi se ukrep izvajal od 1. novembra letos do konca leta 2014. Vlada ocenjuje, da bi na podlagi ukrepa dobilo novo zaposlitev okoli 5000 mladih brezposelnih. Javnih prihodkov bi bilo od tega več, je poudarila Bratuškova. Zmanjšala pa bi se tudi nekatera izplačila iz proračuna, to je denarno nadomestilo za mlade brezposelne, kjer pričakujejo okoli tri milijone evrov prihranka.

Stopnja brezposelnosti med mladimi v Sloveniji je okoli 23 odstotkov.