Slovenija

Kakšne so vaše pravice na razprodajah?

S.A.
9. 7. 2013, 14.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poletna sezonska razprodaja tekstila in obutve prinaša občutnejše znižanje cen izdelkov. Kako dolgo bo trajala razprodaja, se odloči vsak trgovec sam (če se za razprodajo odloči), vendar lahko razprodaje trajajo največ do 60 dni.

S.A in Reuters

Dobro pa je poznati pravice kupcev in na drugi strani obveznosti, ki jih imajo trgovci med razprodajami.

»Trgovec mora razprodajo objaviti na krajevno običajen način. V objavi mora navesti podatke o vrsti blaga, odstotek znižanja in obdobje trajanja razprodaje,« pravijo na Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). Poleg tega morajo biti trgovci pozorni na to, da je blago, ki je na razprodaji, označeno s ceno pred znižanjem in z novo, znižano ceno. »Če je odstotek znižanja objavljen v razponu (npr. 'od 20 do 50 odstotkov ali 'do 40 odstotkov' ali 'do minus 30 odstotkov'), mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj eno četrtino (¼) vrednosti blaga, ki je na razprodaji,« še dodajajo pri TZS-ju.

Preden pa se bomo odpravili po cenejših nakupih, bodo dobrodošle tudi informacije o pravicah, ki jih imamo kot kupci. Kot pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), mora biti blago kljub znižani ceni na razprodaji brezhibno, razen če ni posebej označeno, da gre za blago z napako.»Če se izkaže, da ima izdelek stvarno napako, ima potrošnik pravico uveljavljati reklamacijo, prav tako kot v redni prodaji v času zunaj sezonskih razprodaj«, poudarjajo pri ZPS-ju. Če bomo na razprodaji kupili izdelek, s katerim ni nič narobe, pa ga kljub temu ne želimo imeti, trgovec takega izdelka ni dolžan sprejeti nazaj. »Od poslovne prakse vsakega posameznega trgovca pa je odvisno, kako bo obravnaval vašo zahtevo. Če trgovec takšen izdelek zamenja ali izstavi dobropis, se to šteje za dober poslovni običaj,« še dodajajo pri ZPS-ju.

Preverili smo, kolikšni so popusti v posameznih trgovinah s tekstilom in obutvijo. Iz Modiane so nam sporočili, da se popusti, ki bodo na sezonske artikle veljali v času razprodaj, gibljejo od 30 do 50 odstotkov, najvišji popust bo torej 50-odstotni. Tudi pred začetkom razprodaj so že ponudili popuste, kljub višjemu DDV-ju pa cene med razprodajo ne bodo manj znižane, saj pravijo, da so cene artiklov kljub novemu DDV-ju ostale enake. Koliko pa bo najvišje znižanje v Sportininih prodajalnah? »Med razprodajami bomo nadaljevali popuste do minus 50 odstotkov, vendar bo ponudba izdelkov s popusti še bistveno večja, saj bo znižana že skoraj vsa zaloga izdelkov kolekcije pomlad in poletje. V trgovinah Tom Tailor nudimo tudi dodatni 20 odstotkov popusta na že znižane cene«, pravijo v Sportini in dodajajo, da kljub novemu DDV-ju niso dvignili cen pri nobenem od prodajnih segmentov. »Ponujeni popusti ostajajo na enakem nivoju kot lansko sezono,« so še dodali.

Po njihovih besedah med razprodajami navadno kupujejo tisti, ki drugače niso njihove redne stranke, a jih vseeno pritegnejo ugodne cene. Preverili pa smo tudi, kako je v času razprodaj v Emporiumu v ljubljanskem BTC-ju. Po besedah direktorice Emporiuma Lejle Ležič se popusti gibljejo od 30 do 50 odstotkov, kljub novemu DDV-ju pa prav tako kot v Sportini in Modiani niso zvišali cen artiklov. »V času razprodaj je največ povpraševanja po poletnih artiklih, kot so npr. sandali, kopalke, kratke hlače itd.,« je še dodala Ležičeva. Kupci med razprodajami pa so po njenih besedah poleg rednih in drugih strank tudi tujci