Slovenija

V Peku čakajo na odločitev novih nadzornikov

STA/M.J.
11. 6. 2013, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V tržiškem Peku po četrtkovi skupščini še čakajo, da se prvič sestane nov nadzorni svet.

Peko

Predsednik uprave bo nadzornikom predstavil osnutek načrta prestrukturiranja podjetja, od njih pa pričakuje, da se bodo dogovorili, kako rešiti podjetje, ki mu zaradi pomanjkanja likvidnostnih sredstev grozi zaustavitev proizvodnje. Nadzorni svet naj bi se prvič sestal konec tega tedna, predvidoma v petek. Predsednik uprave Peka Janez Sajovic si želi, da bi se nadzorniki čim prej seznanili s situacijo v družbi in se opredelili do načrta prestrukturiranja ali kakšnega drugačnega načina reševanja družbe.

Odločitev nadzornikov mora biti hitra, saj obratnih sredstev za nadaljevanje proizvodnje ni več, zaposleni bodo ostali brez majskih plač in bodo primorani iti na prisilni dopust. Peko namreč vsaj zaenkrat pri bankah ni bil uspešen s prošnjami za premostitveno posojilo, zaradi neplačanih obveznosti pa mu tudi dobavitelji ne morejo več zagotavljati materiala za proizvodnjo.

Ob tem ko se Sajovic še vedno trudi najti rešitev za nastalo situacijo, ga bolijo trditve državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade Gašparja Gašparja Mišiča, ki je v pogovoru za sobotni Večer dejal, da se mu zdi nezaslišano, da trije člani uprave Peka še vedno, tudi ko je podjetje na robu propada, prejemajo dve plači naenkrat.

Kot je za STA zagotovil Sajovic, je on edini član uprave in vsi zaposleni v Peku dobijo le eno plačo. Tako tudi on prejema plačo v Peku, ki znaša petkratnik minimalne bruto plače v podjetju in vključuje že vse bonitete in dodatke. Poleg tega je celotnemu vodstvu Peka novembra lani še za 20 odstotkov znižal plače.

Za delo direktorja hčerinske družbe PGP pa Sajovic prejema plačilo na podlagi podjemne pogodbe. Kot je pojasnil, sam sprva ni niti želel sprejeti funkcije direktorja, vendar je kasneje na prigovarjanje nadzornikov in na pravno mnenje, da PGP kot samostojni pravni subjekt potrebuje direktorja, na to pristal.

V podpis je prejel podjemno pogodbo za trikratnik minimalne bruto plače. Kasneje se je izkazalo, da je bilo tako za družbo celo finančno bolje, kot če bi imeli posebej zaposlenega direktorja za PGP. Hkrati je PGP v tem času izplaval iz rdečih številk in pridobil številne nove naročnike, je spomnil Sajovic in dodal, da za opravljanje funkcije direktorja PGP plačo dobiva neredno, v zadnjem času pa sploh ne.