Slovenija

EU in Bill Gates v boj proti z revščino povezanimi boleznimi

STA/M.J.
10. 6. 2013, 15.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropska unija ter fundacija ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa in njegove soproge sta se danes zavezali k sodelovanju v boju proti boleznim, povezanim z revščino, med katerimi so tudi aids, tuberkuloza in malarija.

Reuters

Za tovrstnimi boleznimi trpi več kot milijarda ljudi po vsem svetu. S sporazumom, ki sta ga danes v Parizu podpisala sopredsednik fundacije Bill Gates in evropska komisarka za raziskave, inovacije in znanost Maire Geoghegan-Quinn, je ustanovljeno novo strateško partnerstvo za raziskave na tem področju, so sporočili iz Bruslja.

Partnerstvo bo okvir za naložbe v ukrepe za izboljšanje zdravja in blaginje prebivalcev držav v razvoju. Poleg pospeševanja razvoja nujno potrebnih zdravil, cepiv in diagnostike si bosta EU in fundacija prizadevali tudi za izboljšanje cenovno dostopnih in trajnostnih poti, po katerih bodo ti proizvodi hitro prišli do tistih, ki jih najbolj potrebujejo.

Večina dela bo opravljenega v okviru partnerstva med evropskimi državami in državami v razvoju na področju kliničnih poskusov. Gre za pobudo EU, v kateri trenutno sodeluje 16 evropskih in 30 podsaharskih afriških partnerskih držav. Evropska komisija je predlagala financiranje iz proračuna EU v višini do ene milijarde evrov, kar je enako znesku prispevka evropskih partnerskih držav.

To partnerstvo ima lahko po navedbah Bruslja ključno vlogo pri katalitičnem financiranju zaključnih faz kliničnih preskusov za dokazovanje varnosti in učinkovitosti pomembnih novih zdravil in cepiv. Običajno zaključne faze preskusov novih sredstev trajajo do 15 let, razvojni stroški pa znašajo od 500 do 800 milijonov evrov za vsako morebitno novo zdravilo ali cepivo.

V obdobju med letoma 2007 in 2011 sta sicer fundacija in Evropska komisija za raziskave in razvoj na področju nalezljivih bolezni, povezanih z revščino, prispevali že približno 2,4 milijarde evrov, s čimer sta podprli razvoj več kot 20 novih in izboljšanih proizvodov.

Poleg tega bosta Gatesova fundacija in Evropska komisija na konvenciji o inovacijah leta 2014 tudi prvič podelili skupno nagrado za inovacije na področju sodobnih zdravstvenih izzivov na svetovni ravni, so še sporočili iz Bruslja.