Svet

Naš planet se segreva hitreje od pričakovanega

STA/M.J.
10. 6. 2013, 15.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Globalne temperature bodo rasle veliko hitreje, kot je bilo sprva predvideno, je danes opozorila Mednarodna agencija za energijo (IEA).

Wikipedia

Zvišanje temperatur v tem stoletju bo morebiti dvakrat večje od napovedanih dveh stopinj Celzija. Ob tem je agencija predlagala ukrepe za omejevanje podnebnih sprememb, ki ne bi škodovali gospodarski rasti. "Poročila nakazujejo na to, da bo pot, na kateri se trenutno nahajamo, vodila v zvišanje temperatur od 3,6 do 5,3 stopinje Celzija," je dejala direktorica IEA Maria van der Hoeven.

Države sveta so se na podnebni konferenci ZN v Durbanu leta 2010 zavezale, da bodo rast globalnih temperatur v tem stoletju poskušale omejiti na dve stopinji Celzija, da bi s tem omilile uničujoče posledice globalnega segrevanja, kot so na primer vse hujše suše, neurja, poplave in dviganje gladine morja.

Poročilo IEA je pokazalo, da so se emisije toplogrednih plinov, ki so povezani z energetsko-industrijsko rabo in predstavljajo dve tretjini vseh tovrstnih izpustov, lani povečale za 1,4 odstotka na rekordno raven, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A poročilo je prav tako pokazalo, da lahko države naredijo veliko več pri spopadanju z emisijami, ne da bi s tem škodovale gospodarski rasti, kar je velika skrb številnih vlad, je povedala Van den Hoevenova.

IEA je tako predlagala ukrepe, s katerimi bi se lahko emisije toplogrednih plinov ob uspešni implementaciji do leta 2020 zmanjšale za osem odstotkov. Polovico zmanjšanja bi lahko dosegli z večjo energetsko učinkovitostjo zgradb, v industriji in transportu, pri čemer bi se investicije povrnile z varčevanjem pri energentih.

Drugo polovico zmanjšanja emisij pa bi po priporočilih IEA lahko dosegli z zmanjšanjem izpustov metana med črpanjem nafte in zemeljskega plina, zmanjšanjem subvencij za goriva in omejevanjem gradnje najmanj energetsko učinkovitih termoelektrarn na premog.

IEA je še opozorila, da bodo zamude pri implementaciji ukrepov za omejevanje globalnega segrevanja "vodile v dodatne stroške za energetski sektor". Ob tem je agencija opozorila, da tudi energetski sektor ni imun na učinke globalnega segrevanja, kot je na primer ekstremno vreme.