Svet

Zagrebško sodišče preložilo obravnavo v tožbi proti LB

STA/M.J.
10. 6. 2013, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sodišče v Zagrebu je preložilo današnjo obravnavo v primeru še ene od tožb Zagrebške banke proti Ljubljanski banki in NLB, potem ko je odvetnica Zagrebške banke Maja Špoljarić zahtevala 30 dni za preučitev zahtevka odvetnikov slovenskih bank za prekinitev postopka.

NLB

Gre za eno od več kot 20 tožb proti slovenskim bankam. Odvetnik LB Matija Pečatnik je pojasnil, da bi morali postopke proti slovenskim bankam prekiniti na vseh hrvaških sodiščih. Kot je dejal, sta s kolegico Ivano Orkić sodišču pojasnila, da bi bil tako dosežen namen memoranduma o urejanju spora glede prenesenih deviznih prihrankov hrvaških varčevalcev LB, ki sta ga predsednika vlad Slovenije in Hrvaške podpisala 11. marca na Mokricah.

Hrvaška vlada se je v memorandumu obvezala, da bo do končnega dogovora o LB zagotovila ustavitev vseh postopkov Zagrebške banke in Privredne banke Zagreb (PBZ) proti slovenskim bankam na hrvaških sodiščih.

Odvetnika slovenskih bank nista soglašala s predlogom Špoljarićeve, ki vztraja pri mirovanju postopka. V skladu s hrvaškim zakonom o pravdnem postopku mirovanje velja leto dni, lahko pa se podaljša za še eno leto, medtem ko prekinitev velja za nedoločen čas. Za mirovanje je potrebno soglasje vseh strank v postopku, o prekinitvi pa odloča sodišče.

Sodnica Ivana Horvat je dejala, da bo odločitev o predlogih poslala naknadno po pisni poti.