Slovenija

Kako bo DZ odločal o prodaji podjetij?

sta/rs
10. 5. 2013, 19.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

DZ je danes prejel vladni predlog za prodajo podjetij. Predsednik DZ Janko Veber še ne ve, kakšna bo časovnica sprejemanja tega akta, predviden pa je enofazni postopek.

mediaspeed

Veber je sicer pojasnil, da bo prihodnji teden s strokovnimi službami opravil pogovore o tem, ali bo DZ odločal o celotnem paketu ali o prodaji posamičnih podjetjih.
Predsednik DZ je prepričan, da bi moral DZ pred odločanjem o predvideni prodaji podjetij sprejeti strategijo upravljanja kapitalskih naložb. To bo, kot napoveduje, poslanska skupina SD vladi verjetno predlagala prihodnji teden.
Po ocenah Vebra odločanje o celotnem spisku podjetij ne bi bilo smiselno, saj da bi v tem primeru šlo za razprodajo. O prodaji nekaterih podjetjih bi sicer, kot pravi, lahko odločali zelo hitro, za nekatere pa da bi bilo potrebno več časa. Dodal je še, da je časovnico sprejemanja teh odločitev nehvaležno napovedovati tudi zato, ker je vse to odvisno tudi od razmer na trgu.
Pred odločanjem DZ o privatizaciji pa bi morali, tako predsednik DZ, med drugim preučiti tudi stališče Banke Slovenije glede prodaje podjetij.
Vlada je namreč v četrtek potrdila program stabilnosti in nacionalni reformni program, ki ju danes pošilja v Bruselj. Med ukrepi za izhod iz krize predvideva tudi prodajo 15 podjetij, med drugim NKBM in Telekoma Slovenije.
Ministri SD so na vladi glasovali proti privatizaciji. Kako bodo o tem glasovali poslanci SD, pa za zdaj ni povsem jasno.