Slovenija

Začenjajo se dela na štajerski avtocesti

STA / S.R.
10. 5. 2013, 09.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na odseku štajerske avtoceste med Blagovico in Vranskim se bodo zvečer začela dela na objektih in trasi avtoceste.

Dolenjski list

Glavnino del, povezano z odpravo pomanjkljivosti v garancijski dobi, bodo opravljali ponoči in ob koncih tedna.

Kot navajajo v Darsu, bo v času del za ves promet zaprto smerno vozišče avtoceste; promet v smeri Maribora bo tako že ta konec tedna potekal po vzporedni glavni cesti.

Delavci Darsa bodo med zaporami opravili redna vzdrževalna dela (krpanje poškodovanih delov vozišča, pranje predorskih cevi, popravila odbojnih ograj, košnja trave, pregled in morebitno popravilo ventilatorjev v predorih, zamenjava pokvarjenih sijalk in led smernikov v predorskih ceveh ...) ter predpisane preglede objektov, tako da bo lahko v poletnih mesecih zaradi tovrstnih del oz. opravil čim manj zapor.

Predvidoma do 28. maja, in sicer od ponedeljka do petka med 21. in 6. uro, bo za ves promet zaprta polovica avtoceste proti Mariboru, ob koncih tedna pa od petka zvečer do ponedeljka zgodaj zjutraj. Promet v smeri Ljubljane bo medtem vseskozi potekal po avtocesti nemoteno, pravijo v Darsu.

Čez dan bo promet potekal po avtocesti tudi v smeri Maribora, saj bo izvajalec opravljal tista dela, ki terjajo praviloma le zaporo odstavnega pasu. Ob koncih tedna pa bo veljala 24-urna zapora, in sicer od 21. ure v petek zvečer in do 6. ure v ponedeljek zjutraj.

Promet bo prek priključka Blagovica preusmerjen na vzporedno glavno cesto, vozniki pa se bodo na avtocesto znova lahko priključili na Vranskem. Približno 20-kilometrski obvoz po vzporedni glavni cesti bo pri običajnem prometu prek noči in koncev tedna predstavljal v povprečju približno šest minut daljšo prevozno pot v primerjavi z uporabo avtoceste, v primeru gostega prometa pa v povprečju do približno 10 minut.

Po koncu sanacijskih del na smernem vozišču proti Mariboru bo podobna prometna ureditev, predvidoma med 30. majem in najpozneje 19. junijem, veljala za smerno vozišče proti Ljubljani. Promet bo ponoči od ponedeljka do petka preusmerjen na priključku Vransko na vzporedno glavno cesto in prek priključka Blagovica spet na avtocesto.

Prek dneva bo avtocesta proti Ljubljani odprta za promet, ob koncih tedna, od 20. ure v petek zvečer in do 5. ure v ponedeljek zjutraj, pa bo 24-urna popolna zapora navedenega smernega vozišča. Obvoz bo urejen po vzporedni glavni cesti, medtem ko bo promet proti Mariboru vseskozi potekal po avtocesti nemoteno.

Avtocestni odsek Vransko - Blagovica zaradi polmerov krivin na avtocesti, velikega števila objektov, predvsem predorov (Podmilj, Trojane, Jasovnik in Ločica), ki si sledijo v razmeroma kratkih intervalih, velja za prometno enega od najbolj zahtevnih, zato v Darsu v primeru popolne zapore vedno zaprejo za promet celoten odsek med priključkoma Vransko in Blagovica.

V obdobju zapore bo zaradi skrajšanja cestninske ceste znižana cestnina za vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone.