Slovenija

Spremenjen program odprave posledic poplav

STA/R.S.
29. 4. 2013, 17.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada je danes na dopisni seji malenkost spremenila prejšnji teden sprejeti program odprave posledic škode v gospodarstvu po novembrskih poplavah.

Reuters

Po novem je iz seznama oškodovancev izločen oškodovanec, pri katerem je nastala škoda v občini Cerknica, saj ta ni zajeta v seznam občin, ki so jih novembra lani zajele poplave.
Vlada je sicer za izvedbo programa odprave posledic škode v gospodarstvu po poplavah v novembru 2012 iz proračunske rezerve zagotovila 11 milijonov evrov.
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki izvaja aktivnosti za dodelitev pomoči, je v prvi fazi izvedlo interventni ukrep prek Slovenskega podjetniškega sklada na podlagi zakona o podpornem okolju za podjetništvo in na njem temelječem programu ukrepov za spodbujanje podjetništva in konkurenčnosti 2007-2013.
Slovenski podjetniški sklad je objavil in izvedel javni poziv, na podlagi katerega je bilo dodeljenih 4,4 milijona evrov pomoči po pravilu de minimis gospodarskim družbam in samostojnim podjetnikom za škodo na strojih in opremi ter zalogah.
V drugi fazi je ministrstvo na podlagi zakona o odpravi posledic naravnih nesreč pripravilo program odprave posledic škode v gospodarstvu po novembrskih poplavah. Na podlagi tega bo lahko dodelilo pomoč v višini 11 milijonov evrov gospodarskim družbam, samostojnim podjetnikom, posameznikom, ki samostojno opravljajo dejavnost, zavodom in zadrugam za škodo na strojih in opremi, zalogah in izpadu prihodka.
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo vsem upravičencem poslalo obvestila, da predložijo dokazila o nastali škodi.